20 Eylül 2024 Cuma

Meclis'te enternasyonalist devrimci Piroğlu için açıklama

Türkiye ve Sırbistan arasındaki kirli ilişkiler nedeniyle Sırbistan'da rehin tutulan enternasyonalist devrimci Musa Piroğlu'nun durumuna ilişkin Meclis'te düzenlenen basın toplantısında konuşan Çubuk, Piroğlu'nun sağlık durumunun oldukça kötüleştiğini ve yaşamının risk altında olduğunu belirtti. 

Türkiye-Sırbistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Milletvekili Burcugül Çubuk ve DEM Parti Milletvekilleri Ömer Faruk Hülakü, Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kamuran Tanhan, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Özgül Saki, Yılmaz Hun, Sümeyye Boz ve Zeynep Oduncu'nun katılımıyla Meclis'te basın toplantısı düzenlendi. 3 yıldır Sırbistan tarafından siyasi rehine olarak tutulan ve 99 gündür açlık grevinde olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması istendi.

DEM Parti Milletvekili Çubuk; Sırbistan ve Türkiye iktidarı tarafından yürütülen kirli pazarlıkların konusu haline gelen Piroğlu'nun Gezi eylemlerinden, Rojava'ya IŞİD'e karşı mücadelede öncülük üstlenmiş bir devrimci olduğunu hatırlatarak iktidarın "intikam" dosyası haline getirdiğini ifade etti. Çubuk; Ecevit Piroğlu'nun 99 gündür açlık grevinde olduğunu ve "ölüm riski" taşıdığını vurguladı. Yüzlerce insan hakları örgütü ve uluslararası kurumun Sırbistan'a yaptığı uyarı ve çağrılara rağmen "siyasi rehine" muamelesinde devam etmesinin işkence olduğunu söyleyen Çubuk, Avrupa ve dünya kamuoyuna çağrı yaptı.

Çubuk; son dönem Avrupa dahil siyasi sürgünlere yönelik iade uygulamalarının Türkiye adalet ve hapishane koşullarının bilinmesine rağmen politik kişilerin "ölüm fermanına imza atmak" anlamına geldiğini ifade etti. Çubuk; Uluslararası Af Örgütü'nün Piroğlu için hazırladığı rapora dikkat çekerek, Piroğlu'nun yasa dışı dışı iadesinin yada onu iade edecek üçüncü bir ülkeye gönderilmesi riskinin sürdüğünü aktardı. Piroğlu'nun ölümüyle sonuçlanma riski taşıyan bu sürecin derhal sonlandırılarak ailesinin belirleyeceği hastane şartlarında bakımının sürdürülmesini istedi.