3 Ekim 2024 Perşembe

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Agos'u ziyaret etti

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Agos gazetesini ziyaret etti. 

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "Ermenistan'ın Azerbaycan'a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye'deki Ermeni Vatandaşların Durumu Alt Komisyonu" Agos gazetesini ziyaret etti.

Ziyarete komisyon üyeleri HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal da yer aldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, ziyarette, komisyonun önceki günlerde İstanbul'da çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu, bugün de Agos gazetesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmaları hatırlatarak, "Özellikle son dönemde bu çatışma bağlamında ortaya çıkan ayrıştırıcı dil ve nefret söylemine de sizler aracılığıyla da vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istiyorum. Nefret söylemi, ayrıştırıcı dil ve kimlik eksenli paylaşımlar, sadece burada yaşamakta olan Ermeni vatandaşlarımızı tedirgin etmiyor, nefret söylemi bütün bir toplum olarak iç barışımızı, huzurumuzu tehdit edecek, zedeleyecek niteliktedir. Bu konuda azami gayret sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvard Danzikyan ise "Bu ziyaretteki amaç, Türkiye Ermeni toplumunun sorunlarını dinlemek, varsa bir sorun bunları konuşmak. Bu konuda anlatacağımız şeyler var işin doğrusu. Çünkü yaklaşık 1 aydır Türkiye Ermeni toplumunun büyük bir tedirginlik içinde olduğunu söylemem lazım. Bunları konuşacağız. Hem Karabağ savaşıyla ilgili meseleleri konuşacağız hem de Türkiye Ermeni toplumunun yaşadığı diğer sorunları da fırsat buluruz konuşmaya" şeklinde konuştu. 

Ardından, görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıda, sosyal medyada Ermenilere yönelik hakaret içeren ifadelerin, yaşanan atmosferin bir sorunu olduğunu söylediklerini vurgulayan Danzikyan, "Bu konuya anlayışla baktılar. Bu konuyla ilgili bazı düzenlemelerin RTÜK çerçevesinde yapılabileceğini, gündeme gelebileceği söylendi. Bu açıdan verimli bir konuşma olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Danzikyan, savaşla karşı karşıya olunduğunu ve bu savaşta tansiyonun biraz düşürülmesi gerektiğini kendi adına söylediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü tansiyon çok yüksek. Bu yüksek tansiyonun tatsız sonuçları olma ihtimalini ne yazık ki gündeme almak durumundayız. Bunları çok yaşadık biz yakın tarihimizde. Aynı zamanda Türkiye'nin de 2008 yılındaki sınırların açılması girişimini, futbol diplomasisini hatırlattım. Biz bu ölümlerin hepsinde acı duyuyoruz, bütün ölümlerin acısını duyuyoruz. Ermeni ve Azeri ölümlerinin, sivil ölümlerin de acısını duyuyoruz, hepsinin acısını içerimizde yaşıyoruz. Biz 2008 yılındaki futbol diplomasisini, protokol sürecini dünmüş gibi hatırlıyoruz ve buralara tekrar dönmek uzak değil. Türkiye bölgede önemli bir oyuncu, çözümün yanında olmasını talep olarak dile getirdik."