7 Eylül 2024 Cumartesi

Marmara hapishanelerinde 3 ayda 2 bin 916 hak ihlali

İHD İstanbul Şubesi, Marmara hapishanelerine dair 3 aylık hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 2 bin 916 hak ihlali yaşandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara bölgesinde bulunan hapishanelerdeki 3 aylık hak ihlallerine ilişkin raporunu Beyoğlu'nda bulunan dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan raporda, 11'i Marmara bölge hapishaneleri olmak üzere 23 hapishaneden toplam 100 tutsağın başvurusunun ve basın taramasıyla tespit edilen 651 ihlalin yer aldığı kaydedildi. Raporu kamuoyuyla paylaşan Meral Şahin, nisan ayında 26, mayıs ayında 36, haziran ayında 38 başvuru yapıldığını, başvuruların 30'unun kadın, 70'inin ise erkek tutsaklar tarafından yapıldığını aktardı.

Raporda, yaşam hakkı ihlali, kötü muamele, darp ve işkence, sağlık ve tedavi hakkı, iletişim hakkı, beslenme hakkı, açlık grevleri, adalete erişim hakkı ve adil yargılanma hakkı olmak üzere toplam 2 bin 916 ihlal tespit edildiği belirtildi. 

Yaşam hakkına dönük ihlallere vurgu yapılan raporda, bu bağlamda 8 ihlalin yaşandığı ifade edilerek, 6 can güvenliğine yönelik tehdit, 1 intihar girişimi, 1 aynı koğuşta kaldığı kişiler tarafından ölümle tehdit yaşandığı kaydedildi. Raporda, 3 ay içerisinde 2'si Marmara bölgesinden olmak üzere 7 tutsağın hapishanelerde yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

45 KÖTÜ MUAMELE, 28 HASTANEYE SEVK EDİLMEME
Raporda, 45 kötü muamele, 39 psikolojik baskı, 28 çıplak arama dayatması, 22 fiziksel saldırı, 28 hastaneye sevk edilmeme, 14 ağır izolasyon, 19 kelepçeli muayene dayatması, 21 telefon hakkının engellenmesi, 21 yemeklerin az ve kalitesiz olması, 10 süreli süresiz yayın, kitap ve mektup yasağı, 72 havalandırma süresine kısıtlama getirilmesi, 3 infaz yakma hak ihlalinin yaşandığı kaydedildi.

Raporda, İmralı'da mutlak tecrit altında tutulan ve 41 aydır kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan ve 3 tutsağın aile ve avukatlarının başvurularının reddedilmesine de dikkat çekilerek, 3 ayda toplam 32 başvurunun reddedildiği bilgisi paylaşıldı.

'HAK İHLALLERİ MÜCADELEYLE ÖNLENEBİLİR'
Meral Şahin, "Biliyoruz ki, sunduğumuz bu üç aylık hak ihlalleri raporu, Marmara bölgesi hapishanelerinden bize ulaşan hak ihlallerini kapsamakla birlikte, genel durumu anlamamıza yarayacak verileri içermektedir. Ve hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri sadece mahpusların mücadelesi ile değil dışarıdan yürütülecek mücadelenin desteği ile önlenebilir. İçeridekilerin küçük de olsa sesi olabilmek ve duyarlılık yaratmak için sorunları görünür kılmak amacıyla hazırladığımız bu rapor, aynı zamanda, hapishanelerde yaşanan ve devasa boyutlara ulaşan sorunlar karşısında mahpuslarla ve mahpus aileleri ile dayanışma çağrımızdır" ifadelerini kullandı.