2 Ekim 2024 Çarşamba

Marksist Teori'nin 44. sayısı çıktı

Marksist Teori dergisinin 44. sayısı çıktı. Derginin bu sayısında dosya konusu; İstanbul Sözleşmesi. 

İki ayda bir yayınlanan Marksist Teori dergisinin 44. sayısı okurla buluştu. Derginin bu sayısında dosya konusu; İstanbul Sözleşmesi. 

Füruzan Ege, "Haklarımız... Hayatlarımız... Meydanlar İçin... Faşizmi Yeneceğiz" başlıklı yazısında İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için kadınların yürüttüğü mücadeleyi analiz ediyor. Füruzan Ege, "Saray-cins çelişkisi etrafında şekillenen çarpışmanın düzeyi, kadın özgürlük mücadelesini “Haklarımız, hayatlarımız, yaşamak için vazgeçmiyoruz” duruşundan daha ileri bir iddiaya; politik özgürlüğün kazanımı için faşizmi yenmekte somutlaşan bir toplumsal konumlanışa çağırıyor. 'Haklarımız için faşizmi yeneceğiz, 'Hayatlarımız için faşizmi yeneceğiz', 'Yaşamak için faşizmi yeneceğiz!' demeli; her hak talebini, 'Faşizme ölüm; kadınlara özgürlük', 'Faşizme ölüm, LGBTİ+’lara özgürlük!' sloganı ile buluşturmalıyız" diye yazıyor. 

Berçem Öter, "İstanbul Sözleşmesi’ni Bedellerle Kazandık, Mücadeleyle Uygulatacağız" yazısında kadın kazanımlarına odaklanıyor. 

Olga Sawicka ile İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin gündemde olduğu Polonya'daki gelişmeleri "Polonya Devleti De 'Katolik Aile'yi Soruyor" başlığı altında ele alıyor.

Ziya Ulusoy, "Faşizmi Tahkim Saldırıları" başlıklı yazısında, barolara yönelik yasadan Ayasofya hamlesine iktidarın faşizmi tahkim etmek için attığı adımları analiz ediyor. Hitler Almanya’sı ve Musolini İtalya’sından da örnekler veriyor. "Baroların direnişi geciktirdiyse de faşist şeflik rejimi diğer demokratik meslek birliklerine saldırıyı gündeme getirecektir. Faşist rejim, kudurganca saldırılarını elbette mükemmel bir planlamayla yürütmüyor. Anlık ve dönemsel siyasi duruma göre saldırı denemeleri yapıyor, duruma denk düşmüyorsa geri çekip başka bir saldırıyı deniyor" diye yazıyor.

Derginin 44. sayısında yer alan önemli yazılardan biri de "Partiyi Anlamak, Partiyi Anlatmak" yazısı. Komünistlerin 1994 yılında gerçekleştirdikleri Birlik Devrimi'nden 2020 yılına, 26 yıllık mücadele döneminin analiz edildiği yazıda, emekçi sol harekette etkin olan "devrimci önderlikten yoksunuz" söyleminin gerçek dışı olduğunun altını çiziliyor ve şu değerlendirme yer alıyor: "Zira devrimci önderlik vardır. Komünist öncünün varoluş tarzına içkin bir nitel eğilim olarak devrimci önderlik, onun çeyrek yüzyılı aşan tarihi boyunca mayalanmış, nitelik biriktirmiş, deneyim kazanmış, cüretlenmiş, umut vermiş, olgunlaşmıştır. Bugün devrimci önderlik, partinin sürekli oluş halindeki gerçekliğinin ifadesidir. Partiyi anlamak, bir bakıma, onun tarihine ve bugününe, 21. yüzyılın gelişen ve hazırlanan devrimci önderliği olarak bakmaktır."

MLKP'nin merkezi yayın organı Partinin Sesi'nin Ekim 1994 tarihli birinci sayısında yer alan bir röportaj da dergide belge olarak yayınlanıyor. Birlik Kongresi'ne katılan bir delege ile yapılan röportajda, "Birlik mücadelesi komünist hareketin tarihinde başarılmış bir devrimdir" diye belirtiliyor.

Yazar Veysi Sarısözen, TKP'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle, TKP tarihine ilişkin yazıyor.  "Yeni Komünist Hareket Bu Yeni Çağın İçinde Şekilleniyor" başlıklı yazıda Veysi Sarısözen, "TKP yirminci yüzyıl devrimci süreçlerinin bir ürünüydü. O çağ kapandı. Yeni çağın devrimci partileri Ortadoğu bölgesel devrimci sürecinin ateşleri içinde oluşuyor" diye yazıyor. 

Mahir Karayel, Suruç katliamının 6. yıl dönümünde yürütülen adalet mücadelesini "Politik Mücadelede Örnek Bir Uğrak: Adalet Kampanyası" başlıklı yazıda analiz ediyor.

"Dolaysız Önderlik Tarzının En Yalı Hali: Yerinde Denetim" de derginin önemli yazılarından biri.

H. Yeter, "Emperyalist Rekabet ve Hegemonya Dalaşında ABD-Çin İlişkileri" başlıklı yazısında ABD-Çin ilişkilerindeki son gelişmeleri analiz ederken, tarihsel hatırlatmalar da yapıyor.

İbrahim Okçuoğlu ise ABD'nde George Floyd'un katledilmesi yeniden başlayan Siyah İsyanı'nın tarihine komünistlerin nasıl yaklaştığına odaklanıyor. 3. Enternasyonal'de bu konunun nasıl ele alındığını hatırlatıyor. 

Hindistan Komünist Partisi (ML) Kızıl Yıldız Genel Sekreteri K.N. Ramachandran’ın koronavirüs salgını sürecine ilişkin yaptığı değerlendirme Yaşam Uzun'un çevirisi ile yer alıyor.