3 Ekim 2024 Perşembe

Marksist Teori’nin yeni sayısı çıktı: Burjuva muhalefet stratejisinin niteliği

Marksist Teori Dergisi’nin 45. sayısı çıktı. Derginin dosya konusu; “Burjuva muhalefet stratejisinin niteliği."

İki ayda bir yayınlanan Marksist Teori Dergisi'nin Kasım-Aralık 2020 tarihli 45. sayısı okurla buluştu. Derginin dosya konusu; "Burjuva muhalefetin stratejisinin niteliği."

Dosyanın ilk yazısı Sinan Boran tarafından kaleme alınan "Beş yılın aynasından antifaşist antişovenist mücadelenin güncel görevleri" başlıklı yazı. Direnişin Saray faşizminin planlarını bozduğunu belirten yazar, birleşik mücadelede daha ileri gitme zorunluluğuna dikkat çekiyor. Bu konuda HDP'nin tutumunu analiz ederken, şu yorumu yapıyor:

"HDP'den faşist şeflik rejimi koşullarında yüzünü burjuva meclis imkanlarına, burjuva düzen partileriyle şöyle ya da böyle ittifaklara dönmenin, kitlelerde bu temelde beklentiler örgütlemenin, faşizme karşı mücadeleyi zayıflatmak dışında bir sonuç üretmeyeceğini hiç değilse yerel seçimler sonrası sürecin dersleri temelinde idrak etmesini, bütün dikkatini, halklarımızın örgütlenmesine, ezilenler arasındaki dayanışmanın ve işbirliğinin güçlendirilmesine, kitlelerin fiili meşru mücadele hattındaki eylemliliğinin somut talepler etrafında büyütülmesine, genişletilmesine ve yığınlar içinden yeni kesimleri kendine çekecek bir etkinlik düzeyine vardırmaya odaklamasını istiyor."

Devrimcilerin önündeki ikinci görevi ise "HDP ile, şu ya da bu nedenle, HDP'de somutlanan antifaşist-antişovenist birleşik cepheye katılmamış devrimci ve antifaşist partilerin, grupların, faşizme karşı geniş bir mücadele birliği kurmalarını gerektiriyor" şeklinde tanımlıyor.

Sema Duru Boran, "Millet İttifakı'nın antidemokratik karakteri" yazısında, Millet İttifakı'nın varlık nedenini, politik işlevini, Saray rejimi karşısındaki durumunu analiz ediyor. Millet İttifakı'nın programatik hedefinin, parlamenter sistemin restorasyonu olduğunun altını çiziyor. Burjuva değişim programı karşısında da emekçilerin tutumunun 3. cepheyi desteklemek olması gerektiğini vurguluyor.

İnan Özgür, "CHP ile demokrasi ittifakı olur mu?" başlıklı yazısında CHP'yi masaya yatırıyor. İnan Özgür, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı'nın egemen sınıfın iki siyasal cephesi olduğunu hatırlatıyor, "Millet İttifakı'nın sürükleyici partisi olan CHP ise, işbirlikçi tekelci Türk burjuvazisinin ve Türk burjuva devlet geleneğinin bir politik temsilcisidir" diye yazıyor. CHP'nin siyaseten yalıtılması gerektiğini vurgulayarak şöyle yazıyor:

"Bugün, devrimci-demokratik mücadelenin gelişim ihtiyacı CHP'nin siyaseten yalıtılmasını gerektiriyorken, CHP'yle ittifak arayışları, emekçi sol hareket içindeki önemli bir zaaf noktasıdır. Hele de 'CHP düzen içi ama faşizm karşıtı bir pozisyon alıyor' gibi iddialarla, faşizmin koltuk değneği CHP'ye antifaşist bir paye vermek, olgunun yerine düpedüz niyeti koymaktır. Bunun politik sonucuysa, CHP'nin, faşist şeflik rejimine karşıdevrimci temelde harekete geçirilebilecek olan antifaşist kitle potansiyelini parlamenter hayallerle düzene bağlamasına çanak tutmaktır."

Dosyanın son yazısı ise Ziya Ulusoy'a ait: "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" ya da faşist diktatörlükle uzlaşma planı. Ziya Ulusoy, burjuva muhalefetin dönüşü amaçladığı parlamenter sistemin, "antidemokratik, Kürt ulusal özgürlük mücadelesine karşı sömürgeci faşist, devrimci harekete, işçi sınıfı ve kitle hareketine karşı faşist yasa ve kurumları devam ettirecek bir rejim" olduğunun altını çiziyor:

"Faşist şef ve şeflik rejimi tasfiye edilerek, faşizmin temel özellikleri korunarak güçlendirilmiş parlamentarizm hedefiyle, ama demokrasi vaadiyle beklenti yaratarak antifaşist kitleleri oyalayan burjuva muhalefetten kopuşarak güncelde faşizme karşı mücadeleyi büyütmek, faşizmi yenmenin ve faşizmden kurtulmanın yegane yoludur."

Olcay Çelik'in "Türkiye kapitalizminin krizinde güncel durum", Bora Poyraz'ın "Çok bileşenli hegemonya mücadelesi" ve İbrahim Okçuoğlu'nun "Şimdi de Güney Kafkasya" başlıklı yazıları, Marksist Teori Dergisi'nin 45. sayısında yer alıyor.

Ayrıca Partinin Sesi Dergisi'nin Mayıs-Haziran 2020 tarihli 100. sayısında yayınlanan "Büyüyen devrimci iddia ve özgüven" yazısına da yer veriliyor.