2 Ekim 2024 Çarşamba

Mardin İHD: Sınırlar insandan daha önemli değildir

İHD Mardin Şubesi, 5 Ekim'de Kızıltepe'ye geçmeye çalışan mültecilerden 4'ünün, askerlerin geri göndermesi üzerine mayına basarak yaşamını yitirdiğini belirtti, soruşturma açılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hasekê kentinden 5 Ekim'de Mardin'in Kızıltepe ilçesine geçmeye çalışan 10 mülteciden 4'ü mayınlı alanda hayatını katmesine ilişkin açıklama yaptı. 

İHD, 4 mültecinin askerlerin kendilerini geri göndermesi sonucu mayına basarak yaşamlarını yitirdiklerini kaydetti. 

Mardin ile Kuzey ve Doğu Suriye sınırından geçip Türkiye'ye sığınmak isteyen sivil insanların kimi zaman askerlerin açtığı ateş sonucu, kimi zaman ise mayına basarak yaşamlarını yitirdiğini kaydeden İHD, "Sınır hattında sivil insanların yaşamlarını yitirmesi, yaralanması, kötü muameleye maruz bırakılmaları artık olağan hale geldi. Ottawa sözleşmesine göre kaldırılması gereken bu mayınlı alan hala can almaya devam etmektedir" dedi.

İHD Mardin Şubesi, 5 Ekim'de yaşanan olayla ilgili olarak, etkin bir soruşturma yürütülmesini, soruşturma sonucunun kamuoyu ile paylaşılmasını ve halen Mardin Devlet Hastanesi morgunda belirtilen 4 mültecinin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesini istedi. 

İHD, "Sınırlar insandan daha önemli değildir" dedi.