25 Kasım 2024 Pazartesi

'Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki yolsuzluklar araştırılsın'

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yaşanan usulsüzlüklerle ilgili açıklama yapan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Yaşayan Diller Enstitüsü'nün 'çözüm sürecinin' sonlanması ile fiili olarak kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yaşanan ve 2017 Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlüklerin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi verdi.
 
Günay, araştırma önergesinde ihraç edilen, mobbinge maruz kalıp okuldan uzaklaşmak zorunda kalan, 33-a kadrosundan 50-d kadrosuna alınıp güvencesizleştirilen akademisyenlerin durumunun düzeltilmesi ve üniversitenin sahip olduğu çok kültürlü ve çok dilli yapısının geliştirilme konularına da değindi.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi 2017 Sayıştay raporu incelendiğinde; bilimsel araştırma projeleri bütçesinin amaç dışı kullanıldığını, yurtdışı harcamaların belgelendirilmediğini, kiracılar için alacak ve icra takibi yapılmadığını belirten Günay, dört kiracıdan tahsil edilemeyen paranın toplam 139.551,81 TL olduğunu belirtti.
 
"Eğitim Fakültesi’nde görevli bazı öğretim üyelerinin zorunlu ders yüklerini tamamlamadıkları, bununla birlikte pedagojik formasyon derslerine girdikleri görülmüştür. Mardin Artuklu Üniversitesi 2017 Sayıştay raporuna göre karın 40.000, zararın ise 2.104.000 olduğu da görülmektedir" diyen Günay, 100'den fazla akademisyenin üniversite ile ilişiğinin kesildiğini ifade etti.
 
Türkiye'de ilk kez Artuklu Üniversitesi'nde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü'nün 'çözüm sürecinin' sonlanması ile fiili olarak kapatılmaya çalışıldığını vurgulayan Günay, "2016 yılının sonlarında çıkarılan KHK’larla bu bölümdeki akademisyenler de işlerinden ihraç edilmişlerdir. Uzman hocaların ihraç edilmesiyle ve bölüme yeni hocaların da alınmaması sebebiyle derslerde aksamalar yaşanmakta, öğrencilerin motivasyonları düşmektedir" dedi.
 
"674 sayılı OHAL KHK’sı ile 13 bin 179 Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) bünyesindeki araştırma görevlisinin kadrosu değiştirilmiş ve kadroları yıllık sözleşmeli istihdam biçimi olan 50/d’ye dönüştürülmüştür" diyen Günay, bölümde görev yapan akademisyenlerin güvencesizleştirildiğini ifade etti.