3 Ekim 2024 Perşembe

MARDEF'ten Maraş için ışık söndürme eylemine çağrı

MARDEF, 42. yılında Maraş'ta katledilenleri andı, katliamcı zihniyetin bugün de sürdüğünü belirtti. MARDEF, 23 ve 24 Aralık tarihlerinde saat: 19:26 da bulundukları yerde ışık söndürme eylemi yapmaya çağırdı.

Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), Maraş katliamının 42. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Türkiye'nin yakın tarihinin katliamlarla dolu olduğu belirtilen açıklamada, 19/26 Aralık 1978'de Maraş'ta gerçekleştirilen katliamın özel bir yeri olduğu belirtildi. Maraş'ın etnik ve dinsel yapısınının değiştirilmek için yapılan ve devletin bütüm birimleriyle içinde yer aldığı katliamın, soykırımcı politikaların devamı olarak uygulandığı ifade edildi. 

Katliamın hedefinde yer alanlar Kürtlerin, Alevilerin ve devrimcilerin, katliamdan sonra Maraş'ı terk etmeye zorlanarak soykırımın devam ettirildiği vurgulanan açıklamada, "Ancak, Maraş katliamında yaşanan bir başka gerçek var ki, katliamlara karşı ne yapmamız gerektiğini orada çok net görebiliyoruz. Maraş katliamı esnasında Yörükselim ve Karamaraş mahallelerinde halklarımızın ortaya koyduğu direniş katliamcıların yüzüne tokat gibi çarpmıştır. Katliamcıların ters yüz olup saldırdıkları alanları terk etmelerine yol açan bu direniş açıkça göstermektedir ki, katliamlara ve katliamcılara karşı tek çare direnmekten ve katliamcı zihniyeti, katliamcı yapıyı yok etmekten geçmektedir" denildi. 

42 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumlularının da pratik uygulayıcılarının da yargılanmadığını belirten MARDEF, bundan dolayı soykırımcı/katliamcı politikaların bugün de sürdüğü belirtildi. 

Madımak, Gazi, Roboksi ve 19 Aralık hapishane katliamlarını hatırlatan MARDEF, "Maraş katliamının acılarını yaşayanlar olarak bizler, acılarımızdan zafer üretmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle Maraş katliamına karşı sürekli, sistemli ve çok yönlü olarak mücadele etmeyi önemli bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz" dedi. 

Devletin katliamlarla yüzleşip hesaplaşması gerektiğini ifade eden MARDEF, şu talepleri sıraladı:

- Maraş katliamı dosyasının yeniden açılmasını ve yargılamaların yeniden yapılmasını,

- Etnik ve dinsel arındırma amacıyla izlenen katliamcı ve soykırımcı politikaların mahkûm edilmesini,

- Maraş katliamında katledilen insanlarımızın kayıp mezarlarının tespit edilerek sahipleriyle buluşturulmasını,

- Maraş'ta katledilen insanlarımızın katledildikleri yerlerin anıt alan olarak belirlenmesini,

- Maraş katliamında mal varlıkları arsaları gasp edilen, evleri yakılan yağmalanan insanlarımızın tüm mal varlıklarının tanzim edilmesini istiyor ve bu amacımız için yılmadan usanmadan mücadele edeceğimizi ifade etmek istiyoruz"

MARDEF, başta Maraşlılar olmak üzere, herkesi katliamı kınamak ve katledilenleri anmak için 23 ve 24 Aralık tarihlerinde  saat: 19:26'da bulundukları her yerde ışık söndürme eylemi yapmaya çağırdı.