5 Kasım 2024 Salı

Manisa'da sulama kanalına siyanür karıştı, 8 işçi zehirlendi

Fırat Nehri'ne dökülen 20 ton siyanürün ardından Manisa'da da 3 fabrika Karaali Köyü'nün tarımsal sulamada kullandığı sulama kanalına siyanür ve sülfür atıkları döktü. 8 işçi siyanürlü sudan zehirlendi.

Sermayedarların kar hırsı, işçi ve emekçilerin emeğini sömürüyor, doğayı talan ediyor, kirletiyor, tüm canlı yaşamını tehdit ediyor. Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketinin siyanür borularının patlaması üzerine 20 ton siyanür ve sülfür atık Fırat Nehri'ne dökülürken, benzer bir durum Manisa'da yaşandı. 

Manisa'nın Muradiye ilçesindeki Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 3 fabrika Karaali Köyü'nün tarımsal sulamada kullandığı sulama kanalına siyanür ve sülfür atıkları döktü. Kanal yakınında faaliyet gösteren fabrikada 8 işçi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Celal Bayar Üniversitesi Hafta Sultan Hastanesi'ne kaldırılan işçiler arasında hayati tehlikesi bulunanlar olduğu öğrenildi.

Siyanür karışan tarımsal sulama kanalının Gediz Nehri'ne aktığı öğrenilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede inceleme yapmamasına tepki gösterildi. Yaşanan doğa katliamının Gediz Nehri'nin yanı sıra, tüm Manisa ovası tarım bölgesi ve Menemen Havzasını etkileyeceği vurgulandı.

Suyun içinde canlı yaşamı kalmadığı belirtilirken, suyu için hayvanların yaşamını yitirdiği belirtildi.

'OVAYA ACIMIYORLARSA İNSANLARA ACISINLAR'
Karaali Köyü'nde çiftçilik yapan Suat Kabak, akşam saatlerinde köyde ağır bir koku duyduklarını ve kanala zehirli atıkların bırakıldığını fark ettiklerini söyledi. Kabak, "Akşam fabrikada 8 kişi zehirlendi, ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar. Bağlarımızı sulamak zorundayız, bu su hem ürünleri kurutuyor, hem topraklarımızı zehirliyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz" dedi.

8 İŞÇİ ZEHİRLENDİ, FABRİKADA ÜRETİM DURDU
8 işçinin zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı Başoğlu Kablo ve Profil fabrikasının Müdürü Bülent Ozan, sabah 05.30'da AFAD ekiplerinin yaptığı gaz ölçümlerinde yasal limitlerin üzerinde hidrojen sülfür gazı tespit ettiğini söyledi. AFAD ekiplerinin herkesi bölgeden uzaklaştırdığını anlatan Ozan, "Bu gaz fabrika içini de etkiledi. Ve çalışanlarımızı hızlı bir şekilde fabrika içinden uzaklaştırdık. Dün vardiyalarımızı iptal ettik. Gündüz de iptal ettik, akşam vardiyalarımızı da iptal ediyoruz" dedi.

Büyük bir doğa katliamının yanı sıra canlı yaşamına yönelik bu katliam saldırılarına ise sermayenin hizmetindeki iktidar göz yumuyor. Erzincan İliç'te Fırat Nehri'nin siyanürle zehirlenmesinin ardından valilik ve bakanlık Anagold Madenciliği aklayan açıklamalar yaparak sahip çıkmıştı. Manisa'da yaşananlara ilişkin ise halen bir açıklama yapılmadı.