3 Ekim 2024 Perşembe

Mahmut Konuk ve Armağan Özbaş tahliye edildi

KHK ile ihraç edildikleri için eylem yapan ve tutuklanan Yüksel eylemcilerinin ilk duruşması görüldü. Hasta tutuklu Mahmut Konuk ve Armağan Özbaş tahliye edilirken, 4 kişinin tutukluluk haline devam kararı verildi.

OHAL kararnamesi ile ihraç edildikten sonra Ankara'nın Yüksel Caddesi'nde "İşimizi geri istiyoruz" eylemi düzenleyen ve 22 Ağustos'ta tutuklanan Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk'un ilk duruşması görüldü.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Mahmut Konuk Adana Kürkçüler F Tipi, Acun Karadağ ve Alev Şahin'in Kayseri Bünyan Kadın Kapalı, Mehmet Dersulu Bolu F Tipi Kapalı ve Armağan Özbaş'da Kırıkkale Keskin Hapishanesi'nden SEGBİS ile katıldı. Tutuklu Nazan Bozkurt ise duruşmaya katılmadı.

Avukatların hazır bulunduğu duruşma salonuna milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ali Haydar Hakverdi, Sezgin Tanrıkulu'nun yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri de izleyici olarak katıldı.

'TEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TALİMATIYLA TUTUKLANDIK'
Kimlik tespiti ardından savunma yapan Mahmut Konuk, "Benim yapmış olduğum eylemler haklı ve meşrudur. Toplumun önemli bir kesimi de bu eylemlere desteğini sunmuştur. Bu dava daha önce aynı kişilere 2018 yılında açıldı ve mükerrerdir. O dosyada tutuksuz yargılanırken bu dosyada tutuklu olarak yargılanmamızın tek sebebi TEM şube müdürlüğünün bu konuda adli makamlara dönük talimat niteliğindeki yeni fezlekesidir. TEM Şube Müdürlüğü mahkemeye adeta bu kişileri tutuklayın talimatı vermiştir" dedi.

"İşimizi Geri İstiyoruz" eylemleri sırasında polis tarafından yerlerde sürüklenerek serbest bırakıldığını kaydeden Konuk, "Hiçbir resmi işlem yapmadan beni serbest bıraktıklarına ilişkin dosyaya delil sunmuyor. SES Malatya şube başkanı KHK ile işten atıldıktan sonra hayatını kaybetti. Bundan tam bir sene sonra OHAL komisyonu işine iade kararı aldı. Peki şimdi soruyorum; OHAL Komisyonu, başkanın hayatını da iade edebilecek mi?" dedi. Konuk, iddiaların asılsız olduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Konuk'un ardından Alev Şahin, Armağan Özbaş, Acun Karadağ, Mehmet Dersulu savunma yaptı. Ardından Av. Fatih Gökçe, Av. Refik Atalay da müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savunmalar ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk'un adli kontrol şartı ile tahliyesine, 4 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Heyet, bir sonraki duruşmayı 27 Ocak 2021 tarihine erteledi.