3 Ekim 2024 Perşembe

Mahkeme keşif heyeti, Çağlayan Vadisi'nde

Mahkeme keşif heyeti, endüstriyel balıkçılık ile talan edilmek istenen Çağlayan Vadisi'nde incelemelerde bulunuyor. Çağlayan Vadisi halkı da incelemenin yapıldığı alanda bekleyişini sürdürüyor.

Doğal sit alanı Çağlayan Vadisi'nin endüstiriyel balıkçılıkla talan edilmesine karşı yerel halkın mücadelesi sürüyor. Bugün keşif için bilirkişi heyeti vadide. Çağlayan Vadisi halkı da sabah 08.30'da buluşarak, "Çağlayan deresi ağlayan dere olmasın" yazılı pankart ve "Dere bizim evimiz deremize dokunma" yazılı döviz ile heyeti karşıladı.

Bu sırada yapılan açıklamada, Çağlayan deresinden denetimsiz olarak alınan suyun balık çiftliklerine aktarılması ve oradan kirletilmiş olarak yeniden bırakılmasının dereyi mahvettiği kaydedildi. Açıklamada, "Başta endemik balık türü 'deniz alası' olmak üzere tüm sucul canlılar için derenin yatağında yeterli miktarda su bırakılmaması vadimize büyük zarar veriyor. Çiftliklerde kullanılan suyun dereye girilemeyecek kadar kirletilmiş şekilde bırakılmasına, vadinin içinde kamudan kiralanmış araziye yoğun beton duvarlar yapılmasına ve Beydere deresinin topyekun olarak bu tesislerde kullanılmasına karşıyız" denildi.

Açıklamada, "Gerek endüstriyel balık çiftlikleri, gerek HES faaliyetleri ve madencilik adı altında planlanan çevre tahribatlarını engelleyerek doğa ile uyum içindeki vadimizi nasıl savunduysak, şimdi de aynı şekilde koruyacağımızı duyuruyor ve bugüne kadar suyuna ve toprağına sahip çıkan tüm Fındıklıları yeniden dayanışmaya çağırıyoruz" diye belirtildi.