3 Ekim 2024 Perşembe

Mahkeme: Berkin Elvan'ı vuran polis 'mağdur' değil

Berkin Elvan'ı vurduğu için yargılanan ve gazetecilerin yargılandığı başka bir davada kendi adı geçmemesine rağmen şikayetçi sıfatıyla yer alan polis F.D.'nin, "mağdur" olmadığına karar verildi.

Gezi direnişinde Berkin Elvan'ı katlettiği için yargılanan polis F.D.'nin, kendi adının geçmediği ve gazetecilerin yargılandığı başka bir davadaki müşteki olma talebi "hedef gösterildiği" gerekçesiyle kabul edilmişti.

Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar'ın yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme, F.D.'nin mağdur sıfatı taşımadığına karar verdi. Kararda, "F.D. isimli şahısa müşteki sıfatı yüklenemediğinden ve bu şahsın mağdur olduğu başka bir kamu davası bulunamadığından F.D.'nin müşteki sıfatının sonlandırılmasına karar verildi" denildi.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi ise davada adı geçmeyen polis F.D.'nin müşteki sıfatıyla ifade vermesi için F.D.'nin halen görev yaptığı Van'a müzekkere yazmıştı.

F.D. Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17 Eylül'de açtığı talimat duruşmasına katılmadı.

HABERLERDE F.D.'NİN ADI GEÇMİYOR
Gazeteciler Canan Coşkun, Ali Açar ve BirGün'den Can Uğur, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6. Maddesi uyarınca "terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermek" suçlamasıyla yargılanıyor.

Bianet'in haberine göre iddianamede, Berkin Elvan soruşturmasında adı geçen polislerden birinin kimliğinin açıklanarak, polisi ölümle tehdit eden sol örgütlere hedef gösterildiği iddia ediliyor.

Ancak ismi açıklandığı iddia edilen polis F.D. değil, o dönem Elvan'ın vurulduğu bölgede bulunduğu ileri sürülen E.Y. isimli başka bir polis.

Gazetecilerin haberlerinde, F.D.'nin ismi geçmiyor.

Davanın bugünkü duruşmasında Coşkun ve Açar söz aldı ve suçlamaları reddettiler. Mahkeme, gazetecilerin avukatlarının beyanda bulunması için süre verilmesine dair ara karar yazdı.

Bir sonraki duruşma 23 Şubat 2021'de görülecek.