3 Ekim 2024 Perşembe

'Madenci tekmeleyen ataşe istemiyoruz'

Soma'da 2014 yılında 301 maden işçisinin katledilmesinin ardından yapılan eylemde maden işçisini tekmeleyen Yusuf Yerkel'in Frankfurt'a ticaret ataşesi olarak atanması protesto edildi. Açıklamada, "Yerkel'i şehrimizde 'istenmeyen kişi' ilan ediyoruz" denildi.

Manisa'nın Soma ilçesinde iş güvenliği önlemi alınmayan maden ocağında 301 işçi maden işçisi katledildi. 2014 yılında yaşanan katliamın ardından kente giden dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı halk ve işçiler eylemle karşıladı. Eyleme yönelik saldırıda Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel gözaltına alınmaya çalışılan ve yere yatırılan bir maden işçisini tekmeledi. Bu olayın ardından Yerkel'in Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcılığı görevinden alındığını açıklanırken, aradan geçen 7 yılın ardından Yerkel bir kez daha ödüllendirildi.

Almanya'ya Türkiye Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi olarak atanan Yerkel, Frankfurt'ta protesto edildi. Frankfurt Başkonsolosluğu önünde yapılan eylemde atama kararına tepki gösterildi.

Eylemde konuşan Frankfurt Halkevi Başkanı Zeliha Dikmen, Frankfurt'un Almanya'nın ticaret merkezi olarak kabul edildiğini belirterek, "Böyle geçmişi olan bir kimsenin diplomat sıfatı almasını ve bu tür önemli bir göreve atanmasını kabul etmiyoruz. Yusuf Yerkel'i şehrimizde 'istenmeyen kişi' ilan ediyoruz. Bu insanlık düşmanını ne şehrimiz Frankfurt, ne de eyaletimiz Hessen'de görmek istiyoruz. Bir emekçi düşmanını istemiyoruz" dedi.

Türkçe ve Almanca okunan basın metninde Yusuf Yerkel'in "işçi ve emekçi düşmanı" olduğu vurgulandı, "İnsan onuruna saygı duymayan bir kişinin kentimizde diplomat olarak dolaşmasını istemiyoruz. Yerkel'i kentimizde ve ülkemizde istemiyoruz" denildi.