24 Eylül 2024 Salı

M4 karayolu 7 ay aradan sonra sivil trafiğine açıldı

Türkiye'nin 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı işgal saldırılarından sonra trafiğe kapanan uluslararası M4 karayolu, DSG ve Suriye hükümetinin Rusya garantörlüğüyle vardığı anlaşmayla 7 ay sonra sivil trafiğine açıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'de Fırat ile Cizre bölgelerini birbirine bağlayan uluslararası M4 karayolu, Türkiye ve desteklediği çetelerin 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı işgal saldırıları ardından ulaşıma kapanmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye hükümeti arasında Rusya garantörlüğünde varılan anlaşmayla karayolu bu sabah tekrar sivil trafiğine açıldı. Rus askeri yetkilileri, TSK ve çetelerin yoldan geçen araçlara saldırmaması için Türkiye ile uzun görüşmeler yapmıştı.

Anlaşmaya göre, yoldan geçen sivil araçlarının Türkiye'nin olası saldırısına karşı güvenliğinin sağlanması amacıyla M4 karayolu boyunca bir kilometre aralıklarla güvenlik noktaları kurulacak.

İLK ARAÇLAR YOLA ÇIKTI
Karayolunun açılmasıyla bugün sabah saat 09.00'da ilk araçlar karayoluna çıktı. Varılan anlaşmaya göre, araçlar konvoy halinde günde 4 sefer yoldan geçecek. Eyn Îsa ilçesinde bir araya gelen araçlar sabah saat 08.00'de yola çıkarken, aynı saatte Til Temir'den de bir araç konvoyu karşıdan harekete geçecek. Aynı ulaşım trafiği saat 11.00'da da tekrarlanacak ve her araç konvoyuna olası bir Türkiye saldırısına karşı Rus askeri polisi eşlik edecek.

ANHA'nın haberine göre; işi gereği her gün Qamişlo'ya gitmek zorunda olduğunu belirten Mustafa Mihemed isimli araç sürücüsü, "Daha önce M4 karayolu sivil trafiğine kapalı olduğu için 9 saatlik yol çekiyorduk. Ancak şimdi yol kısaldı" dedi. Yolun trafiğe açılması için girişimlerde bulunan DSG'ye teşekkür eden Loey Loey Ebdulcebar isimli araç sürücüsü ise daha önce kullandıkları ara yollar yüzünden hem araçlarının zarar gördüğünü hem de uzun yol kat etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.