2 Ekim 2024 Çarşamba

Liseliler LÖB kurultayında buluştu

Liseli Öğrenci Birliği’nin “Devrim için geliyoruz” şiarıyla İstanbul'da düzenlediği kurultayda bir araya gelen liseliler yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini, örgütlenme modellerini konuştu.

Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), “Devrim için geliyoruz” şiarıyla İstanbul'da kurultay düzenledi. Kurultayda buluşan liseliler, sorunlarının yanı sıra çözüm önerileri ve nasıl örgütleneceklerini tartıştı.

Savaşlarda yaşamını yitiren sıra arkadaşları için saygı duruşunun ardından LÖB’ü ve liselilerin mücadele tarihini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Liselerde yaşanan sorunlar, meslek liseleri, kadın ve LGBTİ+’lara ilişkin dört ayrı sunumun yapıldığı kurultayda, okul idareleri, polis ve aile işbirliğiyle geliştirilen baskı politikalarına değinildi.

POLİS-İDARE-AİLE İŞBİRLİĞİ
4+4+4 eğitim sistemiyle AKP’nin gerici eğitim politikalarıyla itaat eden nesiller yetiştirmeye çalıştığına işaret edilen sunumlarda, bunda TÜGVA, Ensar Vakfı, Ülkü Ocakları gibi kurumların büyük rol oynadığına dikkat çekildi. Tacizci Ensar Vakfı yöneticilerin okullara atandığını, genç kadınlara, LGBTİ+’lara yönelik baskı ve yaşam alanlarını darlaştıran politikalara işaret edildi.

Baskıların idare, aile, polis işbirliğiyle sürdürüldüğüne, itiraz eden liseliler, dayanışmalar, kadın ve LGBTİ+ topluluklarının hedef gösterildiğine işaret edilen kurultayda, meslek liselerindeki emek sömürüsüne dikkat çekildi.

AKP EĞİTİM SİSTEMİNİ 4+4+4 MODELİYLE DEĞİŞTİRDİ  
Sunumların ardından KESK MYK üyesi Varol Öztorun kurultaya katılarak kısa bir sunum yaptı, lise öğrencilerin sorularını yanıtladı. 4+4+4 eğitim sistemiyle temeli atılan bilimsellikten uzak eğitim sisteminin muhafazakar, milliyetçi ve tekçi olduğunu vurgulayan Öztorun, paralı eğitimin de bu dönemde giderek yaygınlaştırıldığına işaret etti.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ, VELİ, ÖĞRENCİLER BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ
Cinsiyetçi, gerici, bilimsellikten uzak eğitim sisteminde özel okulların sayısı arttırılarak eşitsizliğin derinleştirildiğini söyleyen Öztorun, Eğitim-Sen üyelerinin KHK’lerle ihraç edilerek eğitim sisteminde baskıların arttırıldığına dikkat çekti. Öztorun, öğrenci, eğitim emekçileri ve velilerin ortak mücadelesinin birleştirilmesinin önemine işaret etti.

Meslek liselerindeki emek sömürüsüne de değinen Öztorum, meslek liselerinin çocuk işçiliğini meşrulaştırdığına dikkat çekti. Öztorun, “Sizin özgürleşmeniz eğitim emekçilerinin özgürleşmesidir. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizi büyütecektir” dedi.

Öztorun liselilerin “öğrencilerin yanında yer almayan, desteklemeyen, baskılamayan öğretmenlerin sayısı neden az”, “eğitimi etkilemeyen kılık kıyafetlere, saçımıza neden bu kadar müdahale ediliyor”, “anadilde eğitim ve mültecilere yönelik eğitimdeki asimilasyon” ve “AKP iktidarı gidince eğitimdeki dinselleştirme sona mı erecek” şeklindeki sorulara yanıt verdi.

Sendikalarının üyesi eğitim emekçilerinin çok büyük bir kısmının KHK’lerle ihraç edildiğini, baskı altına alındığını hatırlatan Öztorun, eğitimdeki dinselleştirmenin yeni olmadığını, AKP kendi rengini verdiğini, geçmiş dönemde olan evrim teorisinin eğitim sisteminden çıkarıldığını söyledi. Öztorun konuşmasını, eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerin ortak mücadelesinin önemine işaret ederek tamamladı.

Liseli öğrencilerin oluşturduğu müzik grubunun sahne aldığı etkinlikte LÖB’lüler bir arkadaşlarının doğum gününü kutladı.

LİSELİLER SUSMUYOR
Daha sonra sözü liseliler aldı.

Okullarındaki yaşadıkları sorunları, bunların karşısında nasıl çalışma yürüttüklerini, ne tür çözümler ürettiklerini anlattılar.

Hapishanelere, toplama kamplarına dönüştürülen okullarındaki yaşananları aktaran liseliler, kendilerini ifade ediş tarzları, önerileriyle AKP-MHP iktidarının gerici, biat eden, makbul nesil yaratılmasına izin vermeyeceklerini net bir şekilde ifade etti.

Liseliler özellikle yatılı okullarda yaşanan cemaat, tarikat örgütlenmeleriyle öğrenciler üzerinde kurulan baskının yanı sıra kadın ve LGBTİ+’lara yönelik baskı ve saldırılara işaret etti.

Gece yarısı odalarının basılarak arama yapıldığını, idareciler, öğretmenler ve öğrenciler arasında hedefleştirilmeye çalışıldıklarına dikkat çeken liseliler, aileleri üzerinde polis ve idareler tarafından baskı kurulduğunu anlattı.

Şort giyen kadın öğrencilerin yemekhaneye alınmadıklarını, tayt giydikleri için ahlaksız ilan edildiklerini, üretilen gerekçelerle haklarında sık sık disiplin soruşturmaları başlatıldığını anlatan liseliler, “Susmuyoruz, buradayız. Bu baskıları engellemeye çalışmalıyız, alışmamalı, en ufak haksızlığa ses  çıkarmalıyız” diyerek baskılar karşısında sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.

ÖRGÜTLENİYORUZ
Okullardaki baskılara karşı kendi aralarında kitap okuma, güncel gelişmelere ilişkin tartışma yapmak üzere dayanışmalar, gruplar kurduklarını, birlikte itiraz ettiklerini ve idarelere geri adımlar attırdıklarını anlatan liseliler, itiraz etmeye devam edeceklerini söyledi.

MESLEK LİSELERİNDE KÖLELİK SİSTEMİ
Söz alan meslek lisesi öğrencisi, pandemi döneminde ders olduğu söylenerek okullara çağrıldıklarını ders görmediklerini dezenfektan, koruyucu baret üretimi yapmaya zorlandıklarını anlattı. Pandemi sonrası 2-3 lira tutarında malzemeleri almaya zorlandıklarını anlatan liseli, “Asgari ücret 4250 lira. Asgari ücretle geçinen bir aile çocuğunun bu ihtiyaçlarını nasıl karşılasın” sorusunu yönelterek meslek liselerindeki sorunlara işaret etti.

Meslek lisesi öğrencilerinin köle gibi çalıştırıldığını, fakat ayda 500-600 lira ödendiğini hatta çoğu zaman bu paraların ödenmediğini anlatan meslek liseli, “Okulumuza gelen müfettiş bize ‘köleler çalışıyor mu’ diyerek meslek liselerindeki sistemi özetlemiş oldu” dedi.

VARLIĞIMIZ KABUL EDİLMİYOR
Bir başka liseli de LGBTİ+ kimliği nedeniyle okulda gördüğü baskı ve nefret saldırılarına değindi. LGBTİ+ kimliği nedeniyle sık sık disiplin soruşturmasına maruz kaldığını, sürekli erkek olduğu söylenerek baskı uygulandığını, bu durumun geçici olduğu şeklinde telkinlerde bulunulduğunu aktaran liseli, "Varlığımı kabul etmiyorlar. Ben de onların bu yaklaşımlarını kabul etmiyorum. LGBTİ+'lar vardır ve LGBTİ+'lara yönelik baskı ve şiddet politiktir" diye konuştu.

Lise öğrencilerinin oluşturduğu müzik grubunun yanı sıra Vardiya Müzik Grubu’nun ezgilerini seslendirdiği etkinlikte özgür kürsüde öğrencilerin sunduğu öneriler somutlandı.

Kurultayda meslek liseleri, yatılı okullar ve tüm liselerde LÖB birimleri, LGBTİ+ ve kadın dayanışmaları kurma, 8 Mart panoları hazırlama, ped dayanışma kutuları yerleştirmek gibi kararlar alındı.