4 Ekim 2024 Cuma

Leyla Güven'in tutuklanmasına tepki: Asla geri adım atmayacağız

Leyla Güven'in tutuklanması bir çok ilde tepki ile karşılandı. Yapılan açıklamalarda, Güven'in "İçeride ya da dışarıda siyaset yapmaya devam edeceğim" sözleri hatırlatılarak, "Asla geri adım atmayacağız, boyun eğmeyeceğiz" denildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 22 yıl 3 ay hapis cezası verilerek tutuklanması bir çok yerde protesto edildi.

DİYARBAKIR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarının sürdüğünü belirtti. Güven'in tutuklanmasını kınayan Söner, "Biz HDP olarak nasıl ki bugüne dek zulmün karşısında boyun eğmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın. Dışarıda ve cezaevlerinde siyasetimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Siyasetimiz ile sizi tarihten sileceğiz. Leyla Güven ve tutuklu siyasetçilerimiz, bizim ve halkların onurudurlar. HDP olarak her zaman onların destekçisi ve yollarının takipçisi olacağız" dedi.

ÖZTÜRK: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, verdikleri mücadele nedeniyle başlarının dik olduğunu vurguladı. 

Öztürk şunları söyledi: "Faşistler tutuklamalarla bizi siyaset dışında bırakmaya çalışsalar da geri adım atmayacağız. Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecrit kaldırılmadan, özgürleşmeden bizim mücadelemiz durmayacak. Amaçları bizi susturmak, amaç boynumuzu eğmek, ama biz 40 yıllık mücadeleyle gün geçtikçe de daha da güçleniyoruz."

GÖKKAN: BİZ KÜRT KADINLARI BOYUN EĞMEYECEĞİZ
TJA sözcüsü Ayşe Gökkan da "TJA, devlete ve erkeklere boyun eğmez, bin kere söyledik, bin bir kere söylüyoruz. Biz Kürt kadınları boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Jin, jiyan, azadî" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.

BODRUM
HDP Bodrum İlçe Örgütü,  Bodrum Belediye Meydanı'nda açıklama yaptı.Burada açıklama yapan İlçe Eşbaşkanı Zuhal Macit, Güven'e verilen cezanın düşman hukukunun sonucu olduğunu söyledi.

Macit, verilen kararla yargı organlarının bir kez daha iktidarın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini dile getirerek, "Bu düşmanca karar sadece Leyla Güven'e, sadece DTK'ye değil tüm Kürtlere ve tüm muhalefete yöneliktir. Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven ne de biz mücadeleden vazgeçmeyiz" dedi.

Macit, "DTK demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabıdır. İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. DTK gibi bir kurumu böylesi yöntemlerle kriminalize etmek boşa kürek çekmektir. Kürtlerin hak ve barış mücadelesine her saldırı halk nezdinde cevabını almıştır. Bizler bu hukuksuz, düşmanca cezayı tanımıyoruz" şeklinde konuştu.

ADANA
HDP Çukurova İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, yürüttüğü siyasi çalışmalar dolayısıyla Güven'e verilen hapis cezasını bir "hukuk garabeti" olarak tanımladı.

Güven'in siyasi bir kararla tutuklandığını ifade eden Karakış, bu cezanın sadece Güven'e değil, barıştan ve demokrasiden yana olan tüm kesimlere verildiğini kaydetti. Güven'in dışarıda olduğu gibi içeride de direneceğini ifade eden Karakış, "Sizin kriminal komplo teorilerinize karşı Leyla Güven demokratik, sivil siyaset anlayışından asla vazgeçemeyecek. En nihayetinde büyük insanlık mücadelesinde direnenler kazanacak, faşizm ve faşizmin şakşakçıları kaybedecektir" dedi.

HATAY
İskenderun'da HDP önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, bir siyasetçi olarak yaşamın her alanında halk düşmanlarına karşı sesini yükselten Leyla Güven'in gözaltına alındığı esnada sarf ettiği "İçeride ya da dışarıda siyaset yapmaya devam edeceğim" sözleriyle, zindanların onu yıldıramayacağını dosta düşmana ilan ettiğini söyledi. Ateş, "Leyla Güven irademizdir, teslim alınamaz" diyerek karara tepki gösterdi.

ŞIRNAK
Şırnak'ta ise Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde, HDP Şırnak Silopi ilçe binası önünde Güven'in tutuklanması kınandı. "Jînên Kurd tu carî serî netewand û ewê netêwînin Leyla Güven rûmeta me ye" pankartının açıldığı eyleme HDP Şırnak Milletvekilli Nuran İmir ve HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de katıldı.

Açıklama yapan Şırnak Merkez ilçe Eşbaşkanı Zeynep Salgucak, "Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır, onur abidesidir. DTK demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabıdır. İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. Leyla Güven şahsında verilen cezanın kadın mücadelemize yönelik bir saldırı olduğu aşikardır. Ancak belirtmeliyiz ki; unuttuğunuz ve hesaba katmadığınız bir şey var o da kadın mücadelemizi baskı ve ceza politikalarıyla sindiremezsiniz" dedi.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ise, Güven'in Yargıtay aşaması beklenmeden tutuklandığını söyledi ve ekledi: "Ama şunu unuttular; Leyla Güven kadın mücadelesinin öncülerinden bir tanesidir. Leyla Kürt halk mücadelesi için birçok emek verdi. Daha önce olduğu gibi bugün de üzerindeki baskılar devam etmekte. Bizler buradan biliyoruz ki Leyla Güven içeride de dışarıda da mücadele edecek.  Bizler de dışarıdan onun mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz."

Eylemde, "Leyla Güven rumeta me ye" , "Berxwedan jiyane" sloganları atıldı.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü de Leyla Güven'in tutuklanmasını kınadı. İl binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi üyesi Eylem Amak, "DTK demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabıdır. İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. DTK'yı bu şekilde kriminalize etmek boşa kürek çekmektir" dedi. Amak da, Güven'in sözlerini hatırlatarak, asla geri adım atmayacaklarını söyledi.

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanmasını Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti.

"Leyla Güven onurumuzdur" yazılı pankartların açıldığı eylemde konuşan Besriye Tekgür, "AKP-MHP ittifakına bir kez daha sesleniyoruz: Düşman gördüğünüz kadınlar, Kürtler ve toplumsal muhalefet bu ülkeye demokrasi ve özgürlük getirecektir. Siz gideceksiniz biz kalacağız" dedi.