20 Eylül 2024 Cuma

Kuzey ve Doğu Suriye'de seçim etkinlikleri başladı

Kuzey ve Doğu Suriye'de 11 Haziran'da gerçekleşecek belediye seçimlerine ilişkin propaganda çalışmaları başladı. Özgürlük için Halklar ve Kadınlar İttifakı Cizîr, Firat, Minbic ve Reqa kantonlarında adaylarını tanıtmak için etkinlikler düzenledi.

Kuzey ve Doğu Suriye kantonlarında Özgürlük İçin Halklar ve Kadınlar İttifakı aday tanıtımlarını gerçekleştirdi. Yüksek Seçim Komiserliği, belediye seçimlerine ilişkin seçim propagandasının 26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında olacağını duyurdu. Seçimlere katılacak olan ittifak adaylarını tanıtmak ve seçim programını duyurmak amacıyla Cizîr Kantonu'na bağlı Hesekê ve Qamişlo kentleri ile Minbic, Reqa ve Firat kantonlarında seçim propaganda etkinlikleri düzenledi.

QAMIŞLO
Azadî parkında yapılan etkinliğe Amûdê, Qamişlo, Tirbespiyê, Çilaxa, Girkê Legê, Dêrik, Til Koçer ve Til Hemîs'ten binlerce kişi katıldı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Ebdullah, "Bu seçim Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tarihi bir başarısı, bölge bileşenlerinin tarihi mücadelesinin devamıdır. Bu seçimin sonunda buradayız ve kendimizi yönetiyoruz diyeceğiz" dedi. 

Arap Ulusal Konseyi Genel Sekreterliği üyesi Hikmet Hebîb, "Listemizdeki Kürt, Arap, Süryani ve kadın ittifakı Suriye halkına demokratik bir projemiz olduğu ve Suriye krizinin çözümü için kullanacağımızın mesajıdır. Bu projeye katılım ulusal bir görevdir. Adaylarımızda bölge bileşenlere hizmet edecektir" dedi.

Ayrıca Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Senherîb Bersûm da bu kazanımın yıllardır zulme uğrayan tüm bileşenleri için stratejik öneminden bahsederek herkesi oy kullanmaya çağırdı.

İttifakın Qamişlo, Amûdê Tirbespiyê, Çilaxa, Girkê Legê, Til Koçer ve Til Hemîs belediyeleriyle birlikte bölgedeki 33 belediyenin 66 belediye eş başkan adayları sahnede yer aldı.

Belediye eşbaşkan adayları adına konuşan Qamişlo Belediyesi Eşbaşkan adayı Berîvan Omer, "Biz 2011'de bu çalışmalara ilk kez başladığımızda çok az insandık. Bugün buradan bakıyorum ve binler olmuşuz diyorum" dedi. Yeni dönemde halkın daha fazla yönetimde ve eş başkanlardan meclis üyelerine kadar herkes üzerinde bir denetime sahip olmasını amaçladıklarını belirten Berîvan Omer, devrimin savunmasında ve inşasında kadınların önemli emekler verdiklerini hatırlattı. Kadınlar için önemli projeler gerçekleştireceklerini ve birlikte kadın yanlı bir belediyecilik üreteceklerini ifade etti. Berîvan Omer konuşmasının sonunda şu çağrıyı yaptı: "Herkesi 11 Haziran günü gerçekleşecek seçimlerde özgürlük için oy vermeye çağırıyoruz. Oyumuz irademizdir, herkes oy vermeli iradesine sahip çıkmalı."

REQA
Reqa'daki etkinlik Beledi Stadı'nda düzenlendi. Etkinlikte İttifak bileşenlerinden Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Xod El Îsa konuşma yaptı. İttifakın, özgürlük uğruna şehit düşen Kuzey ve Doğu Suriye halkının hedeflerine hizmet edeceğini kaydetti.

Xod El Îsa, "Şehitlerimizin fedakarlıkları karşısında halkın iradesiyle demokratik bir toplum inşa edecek. Bu nedenle tüm kadınları ve halklarımızı sandık başına gitmeye çağırıyoruz" dedi. Suriye Gelecek Partisi Eşbaşkanı Kewser Doko ise, "Reqa halkı, tarihsel yeni bir doğuşu, medeniyetin ve demokratik belediyelerin inşasını müjdeliyor. 60 yıldır Suriye'nin bunu aşamadığını biliyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye'de demokratik seçimler yapıyoruz. İttifak adına halkımızı 11 Haziran'da sandık başına gitmeye çağırıyoruz" dedi.

Adayların kendilerini tanıtmasının ardından Reqa Kültür ve Sanat Merkezi şarkılar seslendirdi.

HESEKÊ
Hesekê'deki etkinlik, Serdem Parkı'nda kent ve beldelerinden yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlendi. İttifak üyesi Perwîn Yûsif, "Demokratik projemizin başarıya ulaşması için bölge
halkının sandıklara gitmesi gerekiyor" dedi.

Daha sonra İttifak'ın açıklaması ve seçim programı Kürtçe, Arapça ve Süryanice okundu.

Ayrıca sanatçı Sipan Xelat ve şair Erhad Merdê ile Hîlala Zêrin ve Tolhildan grupları şarkı ve şiirlerini seslendirdi.

MINBIC
Minbic'te yüzlerce kişi, Özgürlük için Halklar ve Kadınlar İttifakı'nın belediye stadında düzenlediği seçim program etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Suriye Gelecek Partisi Eş Başkanı Ebîd El Hamid, "Seçim sürece önemlidir. Gelişim sağlanması ve tüm bileşenlerin haklarının teminat altına alınması için büyük bir emeğe ihtiyaç var" dedi.

Zenûbiya Kadın Topluluğu Minbic Kantonu Sözcüsü Ruweyda Hinêzil, "Demokratik kadın ideolojisi ve özgürlüğüne dayalı demokratik bir toplum yaratma inancımız ve arzumuz nedeniyle özgürlüğe doğru bu adımı attık" ifadelerini kullandı.

Ardından ittifakın adayları tanıtıldı.

KOBANÊ
Firat Kantonu'nda ise Şehit Egîd Meydanı'nda seçim propaganda etkinliği düzenlendi. Etkinlikte eşbaşkan adayları tanıtıldı. Belediye Eşbaşkan adayı Fewaz Ehmed, "Bugün halka hizmet için buradayız. Kazandığımız takdirde halkımıza her türlü hizmeti yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bugün bizim için tarihi bir gün. Bugün fedakarlıkların, şehitlerin eseridir" dedi.