2 Ekim 2024 Çarşamba

'Kürt sorununun çözümü Öcalandır'

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 15 Şubat uluslararası komplaya karşı Konak'ta yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Bina içerisinde açıklama yapan Gülistan Kılıç Koçyiğit, en temel haklarının yok sayıldığını ve polisin  tutumunu kabul etmeyip ve protesto ettiklerini vurguladı. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla 15 Şubat 1999'da PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komploya karşı Konak'ta bulunan il binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen kitlenin dışarı çıkmasını polis engelledi.

Sabahın erken saatlerinde il binası polis ablukasına alındı. Polis, kitlenin binadan çıkmasına izin vermedi. Durumu protesto eden kitle "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla protesto etti.

POLİSTEN KOÇYİĞİT'E ‘KİTLEYİ SUÇA SÜRÜKLÜYORSUNUZ' İTHAMI
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit basın açıklaması yapmalarının suç olmadığını kaydetti. Polisin, kitlesizi tek başına açıklama dayatmasını reddeden Koçyiğit'e polis "Kitleyi suça sürüklüyorsunuz" ithamında bulundu. 

Duruma tepki gösteren Koçyiğit, "Eğer basın açıklaması yapılacak  konu bir suçsa savcıya şikayet edersiniz o da suç duyurusunda bulunur" diye vurguladı. 

Daha sonra Koçyiğit açıklama yaptı. Basının görüntü almasını engellemek amacıyla polis Kalkanlarla Koçyiğit'i ablukaya alırken, kitlenin de açıklamayı izlemesini engellemek için "etten duvar" ördü. 

Polisin Anayasal haklarının engellediğini kaydeden Koçyiğit, "Bugün en yandaş mahkemenin bile usulen bir yargılama yapmadan karar vermediği bir şeyi buradaki emniyet görevlileri ‘konusu suç açıklama' diye anlatmaya çalışıyor" dedi.

'POLİSİN TUTUMUNU KABUL ETMİYOR, PROTESTO EDİYORUZ' 
AKP'nin Anayasa ve yasaları askıya aldığını belirten Koçyiğit, tek adam rejiminin polis devleti kurduğunu da aktardı. Koçyiğit, "Bir istibdat rejimi kurmuştur. Bugün İzmir'de Türkiye'nin en batısında hukuk ayaklar altına alınmış ve en temel haklarımız yok sayılmıştır. Biz bu tutumu kabul etmiyoruz ve protesto ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ SAYIN ÖCALAN'DIR' 
Kendileri için demokrasi isteyenlere seslenen Koçyiğit, gün geldiğinde mahkemelerde hesap vereceklerini söyledi. Koçyiğit, "Biz sizin adil yargılanmanızı sağlayacağız. Bugün burada 15 şubat komplosuyla ilgili açıklama yapmamız engelleniyor. Peki gidin o zaman Tayyip Erdoğan İmralı ile ilgili açıklama yapıyor. her gün İmralı'nın mesajlarını iletiyor. Demek ki imralı demek de sayın Öcalan demek de suç değil. 15 Şubat komplosu demek de suç değil. siz suçu kendinize göre tanımlıyorsunuz. Eğer bu ülkede Kürt sorununun çözümünü istiyorsanız tek bir adres var o da İmralı'dır Sayın Öcalan'dır" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ' 
İşçilerin yoksul olmasının tek nedeninin Türkiye'deki çözümsüzlük ısrarı olduğuna işaret eden Koçyiğit, "Biz bu tutumu protesto ediyoruz barıştan yana demokrasiden yana eşitlikten emekten özgürlükten yana tutumu ve mücadelemizi büyüteceğimizi ilan ediyoruz" dedi.