2 Ekim 2024 Çarşamba

Kürt öğrencilere faşist saldırı protesto edildi

Akdeniz Üniversitesi'nde Kürt öğrencilere yönelik faşist saldırı İstanbul, Ankara ve Kocaeli'de protesto edildi. Yapılan eylemlerde faşist saldırılara geçit verilmeyeceğinin altı çizildi. 

Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde Kürt öğrencilere yönelik gerçekleşen ırkçı-faşist saldırı İstanbul, Ankara ve Kocaeli'de protesto edildi. 

İSTANBUL 
Halkların Demokratik Partili (HDP) üniversite öğrencileri, Akdeniz Üniversitesi'nde Kürt öğrencilere dönük ırkçı saldırıyı Beyazıt Meydanı'nda yaptıkları açıklama ile protesto etti. Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan öğrenciler, "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşist saldırılar mücadelemizi engelleyemez", "Kürt öğrenciler faşist saldırılara boyun eğmez" yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamada, "Faşist saldırılar yurtsever öğrencilere boyun eğdiremez!" yazılı pankartı açıldı.

Açıklama yapan Mazlum Büyükkaya, Kürt öğrencilere dönük İstanbul ve Ankara üniversitelerinde yapılan ırkçı saldırıları hatırlatarak, mevcut siyasi iklimin bu saldırılara zemin hazırladığını vurguladı. Saldırıların temel sebebinin AKP-MHP faşist ittifakının Kürtlere dönük hayata geçirdiği politikalar olduğunu belirten Büyükkaya, "Varlıklarını yokluğumuz üzerine inşa eden AKP-MHP faşizmine ve devamcısı oldukları 100 yıllık Kürt soykırım politikalarına karşı kendimizi koruduk, korkmadık ve direndik" dedi.

Saldırıların karşısında duracaklarının altını çizen Büyükkaya, Öğrenci Gençlik Birliği (ÖGB) ve sivil polislerin bu saldırıları organize ettiğini belirtti. Büyükkaya, ırkçı saldırılar ile Kürt öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırılmasının amaçlandığına dikkat çekti. Saldırılara boyun eğmeyeceklerini dile getiren Büyükkaya, meşru savunma temelinde karşılık vereceklerini belirtti. Büyükkaya, "Gerektiğinde kalemimizle, gerektiğinde yumruğumuzla tam da karşınızdayız" şeklinde konuştu.

ANKARA
Ankara gençlik örgütleri Adakale Sokak'ta bir araya geldi. Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan öğrenciler, "Faşizme karşı yaşasın devrimci mücadele" pankartı açarken "Eme teqez hesabe ve erişe bipirsin" ve "Boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz" dövizleri taşıdı.

Açıklama yapan Berivan Kaylu, saldırılara karşı üniversitelerde, sokaklarda direnişi büyütme ve ırkçı saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı. Gençliğe yöneltilmiş her saldırının topluma yönetildiğine vurgu yapan Kaylu, "Gençlik şahsında düşürmek istedikleri, halkların kardeşlik temelindeki özgür iradeleridir. Bunların farkındayız. Kürt gençliği ayaktadır" dedi.

Açıklamanın ardından öğrenciler sık sık, "Zaningeh goristan ji bo faşistan", "Biji berxwedana xwendekaran" sloganları attı.

KOCAELİ
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin yemekhanesinde yaptığı eylemde sık sık "Kampüsler faşizme mezar olacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarını attı. 

Üniversite öğrencisi Huri Yıldıztan, saldırıları boşa çıkaracaklarının altını çizdi ve ekledi: "Yine söylüyoruz. Üniversiteler bizimdir. Biz buradayız, karşınızdayız ve bundan sonra da olacağız. Büyüyerek, güçlenerek ve örgütlenerek geliyoruz."