2 Ekim 2024 Çarşamba

Kürdistan'da Newroz coşkuyla kutlandı

Şırnak, Mardin, Ağrı, Siirt, Urfa, Hakkari, Erzurum ve Muş başta olmak üzere Kürdistan kentlerinde halk coşkuyla Newrozu kutladı. Cizre ve Yüksekova'da kitle Newroz sonrası polisin tüm engelleme girişimine ve saldırısına rağmen sloganlarla yürüdü. 

"Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Kürdistan'da 2022 Newrozu kutlanıyor. Birçok kentte kutlama alanlarını dolduran binler slogan ve zılgıtlarla Newrozu kutladı.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçesinde Newroz alanlarını dolduran halk coşkuyla Newroz'u kutladı.

Cizre'de TOKİ Newroz alanında "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına sabahın erken saatlerinde katılımlar başladı. Alana ilk gelenler arasında Cizreli kadınlar oldu. Ulusal kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil flamalarıyla kontrol noktalarında renkli görüntüler oluşturdu.

Cizre'de sabahın erken saatlerinde alanda buluşanlar henüz hazırlıklar devam ederken halaya durdu. Alanda bazı gençler giydikleri şal û şepiklerin şutiklerini bağlayarak, son hazırlıklarını sürdürdü. Cizre halkı 1992'i Newrozu'nun 30. yılında Newroz alanına akmaya başladı.

Cizre Newroz'una Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Urfa Milletvekili Ömer Öcalan konuşmacı olarak katılacak. Newroz kutlamasında sanatçılar Pınar Aydınlar, Şerzad, Şiyar Berwarî ve Nesim Arsu sahne aldı.

Kontrol noktalarından geçen binlerce kişi halaya durdu.Newroz kutlamasına yerine kayyım atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ, Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Cizre temsilcileri, Balveren Belediye Eşbaşkanları, HDP Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri, Silopi Belediye Eşbaşkanları, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Temsilcisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre şube üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Cizre bodrumlarında yaşamını yitiren Orhan ve Mehmet Tunç'un annesi Esmer Tunç ve aileleri ile Silopi'de katledilen Asya Yüksel, Pakize Nayır'ın aileleri de Newroz kutlamalarına katıldı.

Tertip komitesi adına yapılan selamlama sonrası yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu da zulme karşı direndiklerini kaydetti. 

ÖZGÜNEŞ: MEHMET TUNÇ'UN MEMLEKETİNE NEWROZ KUTLU OLSUN
"Mehmet Tunç'un memleketi Cizre Newroz'unuz kutlu olsun" diyerek, konuşmasına başlayan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de "İmralı'nın kapısını ve bütün cezaevlerinin kapılarını kıracağız. Bugünün Dehak'ları Kürt halkına saldırıyor. Ancak işte Kürt halkı, Kürt kadınları ve gençleri burada. Ya özgürlük ya özgürlük" diyerek, sözlerini noktaladı.

İMİR: NEWROZ VARLIĞIMIZDIR
Cizre'nin direnişin kalesi olduğunu dile getiren HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Newroz varlığımızdır, özgürlüğün halayıdır. Milyonlar bir haftadır alanları doldurarak, özgürlüğün sesini yükselttiler. Milyonlarca kişi tek bir ağızdan bir duruş sergiledi. Bu Newroz Kürt halkının referandumudur. Devlet, Newroz alanlarında yükselen milyonların taleplerini duysun. Bu halkın talebi Sayın Öcalan'ın özgürlüğüdür. Bu halkın talebi cezaevlerindekilerin özgürlüğüdür. Bu halk özgürlük, birlikte yaşamı inşa etmek istiyor. Devlet bu iradeyi görmelidir. Kürt sorunu tecritle çözülemez. Kürt sorunu mahkemelerde çözülemez. Kürt sorunu inkar, ret politikalarıyla çözülemez. Devlet bu talepleri ve halkın bu duruşunu görmelidir" diye belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşini Barış Anneleri "Bijî Berxwedanan zindanan" sloganları ve zılgıtlarla yaktı.

Newroz kutlamalarına katılan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla karşılandı. Cizre halkının iradesini selamlayarak, söze başlayan Öcalan, "Dicle, Gabar, Bırce Belek, Cudi konuşacaktır. Bu topraklar zulüm gördü. Bu topraklar zulme karşı başkaldırdı mücadele etti, direnişi yükseltti. Bu topraklar onurunu savundu. Cizre Botan birliğin merkezidir, direnişin kaledir. Diyarbakır mücadelenin merkezdir ama Cizre ruhtur. Diyarbakır merkez ise Cizre Botan da ruhudur. Buradan Amed Newrozuna selam gönderelim" dedi.

Öcalan üzerinde yoğun bir tecrit sürdürüldüğüne ve Kürt halkının saldırı altında olduğunu kaydeden Öcalan, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

"Bijî Berxwedana İmralı'ye" sloganlarıyla konuşmalar son buldu.  Newroz kutlaması sanatçı Pınar Aydınlar'ın sahne almasıyla devam etti. 

SLOGANLARLA YÜRÜYÜŞ
Yüz bini aşkın kişinin katıldığı coşkulu Newroz kutlaması Şîyar Berwarî'nin sahne almasından sonra sonra erdi. Binlerce kişi Newroz alanından çıkarak kent merkezine doğru "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" "Bêrîtan Bêrîtan" stranı ve Çerxa Şoreşê marşıyla yürüyüşe geçti.

Kitle, Cizre eski köprüsünde kent merkezine kadar sloganlarla yürüdü.

Şırnak'ın İdil ilçesinde, Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil ilçe binası önünde düzenlenen Newroz kutlamasına Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, İdil Belediye Eşbaşkanları ile binlerce kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamalarında sık sık, "Bijî serok apo", "Direne direne kazanacağız" ve "Jin Jiyan azadî" sloganları atıldı. Newroz tertip komitesi adına kısa bir açıklama yapan HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Ahmet İdem, meydanda toplanan halkı göstererek, tüm baskı ve engellemelere rağmen yılmadan mücadelesine devam ettiğini söyledi. Ardından konuşan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, halkın iradesine sahip çıktığını belirterek, atanan kayyumların yok hükmünde olduğunu söyledi.

KAÇMAZ: HEPİMİZ KEMALİZ, HEPİMİZ DENİZİZ
Daha sonra konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Newroz’un Kürtler için önemine değinerek, her geçen gün mücadelenin büyüdüğünü söyledi. Newroz meydanlarını milyonlarca insanın doldurduğunu kaydeden Kaçmaz, Şırnak, Cizre, Silopi, İdil ve diğer yerlerde 2015 yılında yaşamını yitirenlerin andı. Kemal Kurkut’un devlet güçleri tarafından katledildiğini belirten Kaçmaz, "Kürt halkı var olduğu müddetçe Kemal’ler var olacaktır. Kemaller, Deniz Poyrazlar bitmez. Hepimiz Kemaliz,  Deniziz" diye konuştu.

Kürt sorununa değinen Kaçmaz, "Kürt sorununda çözüm istiyorlarsa muhattap Sayın Öcalan’dır. Nasıl ki 2013 yılında başlatılan süreçte huzur ortamı olduysa yine aynı şekilde çözüm süreci başlatılmalıdır. Kürt sorunun çözümü de İmralı’dan geçer" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Koma Hezex, Grup Munzur ve Agit Işık sahne aldı. Dana sonra sahneye Hivron çıktı. Söylenen şarkılar eşliğinde halaya duran kitle, kutlama boyunca "Bijî serok apo" sloganı attı.

Etkinlik halaylarla devam etti.

MARDİN
Mardin'in Nusaybin ilçesinde Barış Petrol yanında bulunan alanda kutlanmaya başlandı. Günler öncesinden hazırlıkları yapılan kutlama için halk, sabahın erken saatlerinden rengarenk ulusal kıyafetleriyle alana akmaya başladı. Nusaybinlilerin iki koldan giriş yaptığı alan, sarı, kırmızı yeşil renkli flamalarla seslendi.

Bariyerlerle çevirili alandaki sahneye, "2022 Newroz" ve çok dilde "Newroz Kutlu Olsun" yazılı dev pankart asıldı. Gelişler devam ederken, alanda bulunan kitle ise sahneden çalınan şarkılar eşliğinde halaya durdu.

Newroz kutlamaları devrim şehitlerine saygı duruşuyla başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay ve Pero Dündar, HDP İl ve İlçe Eşbaşkanları, Barış Anneleri, hapishanede katledilen Garibe Gezer'in annesi Halime Gezer Newroz alanındaki yerini aldı.

Newroz ateşini HDP'li vekiller ve Barış Anneleri yaktı. Ateşin yakılmasıyla birlikte barış güvercinleri alanda uçuruldu.

GÜNAY: YAKTIKLARI ATEŞ DİRENİŞLE BÜYÜDÜ
Söz alan Ebru Günay, Newrozun kar ve yağmura rağmen kutlandığını belirten Günay, Kürdistan'ın ve Kürtlerin saldırılara rağmen kazanacaklarını söyledi. 92 Newrozu'nu hatırlatan Günay, Newroz şehitlerinin özgürlük ve direniş sembolü olduğunu söyledi. Şehitlerin bıraktığı Newroz bayrağının yere düşmeyeceğini ifade eden Günay, "Onların yaktığı ateş direnişle büyüdü ve Newrozlaştı" dedi.

Kürt halkının 4 ülke arasında bölündüğünü hatırlatan Günay, sınırların Kürt halkını ayıramayacağını söyledi. Günay, Kürtlerin birlik ruhuyla birlikte mücadele ederek kazanacağını ifade etti.

Günay kayyumun Newroz kutlamasına yönelik açıklamalarında "Kürt halkının iradesini gasp eden kayyımlar bugün Kürt halkının Newrozuna göz dikmişler. Newroz Kürt halkının direniş bayramıdır. Kürt halkının iradesini yok sayanlar Newrozu asla kutlayamazlar. Eğer Newrozu kutlamak istiyorlarsa gasp ettikleri o koltukları asıl sahiplerine, Kürt halkına versinler" diye konuştu.

'ÇÖZÜM İMRALI'DA ÇÖZÜM ÖCALAN'DA'
Kürtlerin savaş değil barış istediğini vurgulayan Günay, "Çözüm PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan'da, çözüm İmralı'da" dedi. AKP-MHP iktidarının savaşta ısrarcı olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti: "Kürtler kazanacak, AKP'den önceki inkarcı iktidarlar nasıl kaybettiyse onlarda kaybedecek. Kürt'ü inkar ederek çözüm üretilemez, Newroz alanını görmeyen iktidar, tecritte ve savaşta ısrar ediyor ama Kürt halkı artık savaş değil özgürlük istiyor. HDP ne olursa bu ülkeye özgürlüğü demokrasiyi üçüncü yolla getirecek ve hep birlikte kazanacağız. HDP'nin ve Kürt halkının tavrı net, tavrımız 2013 Newrozundaki özgürlük mektubundadır, Sayın Öcalan'ın mektubundadır. Masa başlarında yapılan hesaplar size geri dönecek çünkü Kürtler, Sayın Öcalan'la birlikte barışı sağlayacak. Çünkü Kürtler biliyor ki çözüm Sayın Öcalan'ladır. İktidar, Newroz alanlarındaki Kürt halkının iradesini görmeli ve çözüm için Öcalan'la masaya mutlaka oturmalı. Çözüm İmralı'da, çözüm Öcalan'da."

Hem Kürtçe hem Türkçe konuşan Günay'ın konuşması sık sık "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla kesildi. Newroz Murat Demir, Mikail Aslan ve Koma Sorjiyan konseriyle devam etti.

AĞRI
Ağrı'da stadyum yanında bulunan alanda kutlanan Newroz'a, binlerce kişi katıldı. "Bijî Newroz" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla alana gelen Ağrılılar, çalınan davul-zurna eşliğinde halaya durdu.

Newroz'da gençlerin yoğunluğu dikkat çekti.

Saygı duruşu ardından Newroz kutlaması başladı. HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar, "Newroz; direniş, barış ve özgürlüktür. Biz Kürtler ne olursa olsun asla geri adım atmayacak ve direneceğiz. 'Atamız Osmanlılardır' diyenler utanmalıdır. Ağrı'da korkaklara yer yoktur" dedi.

TAŞDEMİR: BU TECRİDİ HALKIMIZIN MÜCADELESİ KIRACAKTIR
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, "AKP lideri 'Kürt sorunu yok' diyor. Kürtlerin dili üzerinde bir baskı varsa orada sorun vardır. Onbinlerce insan siyaset yaptıkları için cezaevinde. Hasta tutsakların derhal serbest bırakılması gerekiyor" dedi. Daha sonra konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, "Binlerce yıldır Kürtler zulümkarlara karşı Newroz ateşini harlıyorlar. Newroz ateşi asla karanlığın karşısında sönmedi. Kürtler yıllardır özgürlük ve direniş mücadelesi veriyor. Kürtleri tanımıyorlar, Kürtleri inkar ediyorlar. Kürtleri yok sayanlar gelip Newroz alanlarına baksınlar" ifadelerini kullandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını isteyen Taşdemir, "Bu halkımızın mücadelesi ile kırılacaktır" dedi.

TEMELLİ: KATLİAMLAR COĞRAFYASINDA ZULÜMLER SON BULSUN
Daha sonra konuşan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Kürtler tüm zulümlere karşı direnerek Newroz alanına geliyor. Bu zulüm düzeni son bulsun. Bu katliamlar coğrafyasında zulümler son bulsun.  Karşımızda bir zulüm iktidarı var. Nereye giderseniz gidin Kürtseniz o zulüm sizi mutlaka buluyor. Konya'da Kürtseniz yine o zulüm gelip sizi buluyor. Bu düzenin beslendiği kirli bir kaynak var. Bu ülkenin bir an önce onurlu bir barışa kavuşması lazım. Ama karşımızda böyle bir iktidar yok. İktidAr bir sömürü düzeni kurarak ayakta kalmaya çalışıyor. Kurdukları düzen yoksulluktur. Ağrı bu listede en başta geliyor. Bu ülkenin kaynaklarını çalıp götürenler bu halka yoksulluğu dayatıyorlar" dedi.

'GELECEĞİ BARIŞLA TAÇLANDIRACAĞIZ'
Türkiye'ye barışın gelmesinin tek yolunun PKK Lideri Abdullah Öcalan ile müzakere olduğunu belirten Temelli, "2013-2015 çözüm sureciyle çözümün yolunu görmüştür. Savaşın, yoksulluğun sonlanması demokratik bir cumhuriyetle mümkündür. Tüm kesimler Nerwroz alanında ortaya çıkan bu iradeyle buluşmalıdır. Bu saray düzeninden mutlaka kurtulacağız. Bu talan düzenin son bulması ancak üçüncü yol ile mümkündür. Bu ülkenin geleceğini barışla taçlandıracağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Halk ateşin etrafından halaya durdu. Newroz kutlaması Koma Pel ve Batman Kolektif Grubu'nun seslendirdiği şarkılarla son buldu.

URFA
Urfa'nın Viranşehir ilçesi Mezat meydanını sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişi akın etti. Giriş noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Kutlamaya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin'in yanı sıra 7 yaşından 70 yaşına kadar yüzlerce kişi, renkli ve ulusal kıyafetleri ile katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulduğu sırada ise gençler tarafından bir ağızdan Çerxa Şoreşê Marşı okundu. Newroz Tertip Komitesi ile HDP il ve ilçe yöneticilerinin halkı selamladığı esnada sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" ve "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları atıldı. Ardından sahne alan sanatçı Şîlan Dora, seslendirdiği şarkılarla kutlamaya katılanları coşturdu.

ADALET NÖBETİNİN 378. GÜNÜNDE EMİNE ŞENYAŞAR SELAMLANDI
Ardından halkı selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, adalet mücadelesi 378. gününe giren Emine Şenyaşar'ı selamlayarak, Newroz'unu kutladı. HDP İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan da, dün Viranşehir'i ziyaret eden Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin gözlerinde ışık olup olmadığı sorunca kitle "Hayır" diye karşılık verdi. 

Açılış konuşmalarından sonra Newroz ateşi, Barış Anneleri öncülüğünde, zılgıtlar ve "Bijî Serok Apo" sloganıyla yakıldı.

'KÜRTLER ONURLU YAŞAM İSTİYOR'
Ateşin yakılmasıyla coşkunun daha da arttığı alandaki halkın Newroz'unu kutlayan HDP'li vekil Nusrettin Maçin, Newroz ateşini bedenleriyle bütünleştirenleri ve 2017 Diyarbakır Newrozu'nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut'u anarak, "Kürtleri imha etmeye dönük politikalar tutmayınca bu sefer 'Kürt var ama hakları yok' deniliyor. Bu kabul edilebilir mi? Kürtler hiç bir yerde baş eğmedi ve eğmeyecek. Sadece haklarını istiyorlar. Kürtler her zaman barış istiyor. Bütün halkların hakları var. Özgür bir Kürdistan'da yaşamak istiyoruz. Kirli savaşa harcama yapmayı bırakın. Emine Şenyaşar bir yıldan fazladır adliye sarayı önünde adalet arıyor ama adalet yok, adalet bırakmadılar" diye belirtti.

SÜRÜCÜ: ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK ZAMANI
HDP'li Ayşe Sürücü ise, Newroz alanlarının HDP'nin kapatılmak istenmesine bir cevap olduğunu belirtti. Hiç kimsenin gücünün HDP'yi kapatmaya yetmeyeceğini söyleyen Sürücü, "Demokratik siyaseti engellemek isteyenlere karşı meydanları dolduran milyonlar cevap oldu. HDP halktır. Adaletsizlikler her geçen gün artıyor. Hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz. Eşbaşkanlık hedef alındı, eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir. Türkiye'de her alanda bir tecrit var. İmralı'da Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit her yere yayıldı. Krizlerin son bulması için Sayın Öcalan ile görüşmek zorundalar. Kürt sorununun muhatabı Sayın Öcalan'dır, muhatap İmralı'da" ifadelerini kullandı. Bu esnada halk, Sürücü'nün konuşmasını "Bijî Serok Apo" sloganıyla kesti. Sürücü, konuşmasını "Şimdi Öcalan'a Özgürlük zamanı" diyerek bitirdi.

Kutlama, sanatçı Cemil Koçgirî'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

HAKKARİ
Direnişin kalelerinden ve Başur, Rojhilat ve Bakur'u birbirine bağlayan Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Newroz kutlandı.

Yenişehir stadında yapılan kutlamaya, alana gelişler devam ediyor. Yaklaşık bir saat polis arama noktasında bekletilen Yüksekovalılar bariyerler önünde halaya durdu. Eksi dereceleri gösteren soğuk havaya rağmen yediden yetmişe Yüksekovalılar, polis noktasından aranmasının ardından alana girdi. Alana giriş yapan Yüksekovalılar, çalınan şarkılar eşliğinde halaya durdu. Akışın devam ettiği ve coşkunun yükseldiği alanda kitle sloganlarla bekleyişini sürdürdü.

Newroz kutlamasında sanatçı Kadir Çat, sahne aldı. Çat'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde alandaki coşku doruğa çıktı. Çat'ın ardından sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, kitleye seslendi. Kitleyi selamlayarak konuşmasına başlayan Temel, "Zagros'un soğuğuna rağmen burada coşkuyla gelen sizlerin direnişini selamlıyorum. Newroz, Amed Zindanı'nda Mazlum Doğan'ın ateşiyle başladı. Bu yürüyüş Mazlumların yürüyüşüdür. Amed'de bugün Kürt düşmanları, bugün Kürtlere saldırıyor. Buradan Amed halkına selam gönderiyoruz" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkati çeken Temel, "3 gündür alanlarda tek ses var, 7'den 77'e Öcalan diyor. Neden, Öcalan diyorlar, çünkü bu halk Sayın Öcalan'ı önder olarak kabul etmiş. Kürt halkı İmralı tecridini kabul etmiyor artık. Binlerce arkadaşımızı cezaevindedir, Kürt halkı özgürlüğüne kavuşuncaya kadar bu mücadele sürecek. Kürt halkı, Sayın Öcalan'sız bir yaşamı kabul etmiyor. Kürt siyasetindeki bazı partileri diyor ki; Özgürlük hareketi zayıflarsa başarılı oluruz. Sayın Barzani'ye sesleniyoruz.  Eğer Amed düşerse Hewler düşer, Hewler düşerse Qamişlo düşer. Kürt partilerine çağrı yapıyoruz, Kürt halkının düşmanlarına karşı birliği kurmalıyız. Birliğe gelmeyenler düşmanın yardımcılarıdır" dedi.

Kutlama, Grup İsyan Ateşi'nin seslendirdiği şarkılarla devam etti.

KİYE: KADIN MÜCADELESİ MÜHRÜNÜ VURACAK
HDP Yerel Yönetim Komisyonu'ndan Hatice Kiye, kadınların verdiği mücadelenin önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, "Kadın mücadelesi, 21 yüzyıla mührünü vuracaktır. AKP-MHP iktidarı yenilecektir. Bizlerden korkuyorlar, çünkü onların sonunu Kürt kadınlarının getireceğini biliyorlar. Bundan kaynaklı da Kürtleri katlediliyorlar, cezaevine koyuyor, milletvekillerini düşürüyorlar. Ne yapıyorlarsa yapsın, bu alanları hiçbir zaman  bırakmayacağız. Kürt kadınları olarak, anadilimize ve kültürümüze çıkalım" dedi.

DEDE: KÜRT HALK ONURLU BİR YAŞAM İSTİYOR
HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, kitleyi selamlayarak, "Kürt halkının haklı davası ve talepleri vardır. Bu talepler karşısında hiçbir güç durmamıştır ve durmayacaktır. Kürt halkı onurlu bir yaşam istiyor, özgürce yaşamak istiyor. Bundan daha ahlaklı ne olabilir ki, buradan bir kere daha Dehak'lara sesleniyoruz; bu halkın Kawaları sizleri kurmak istediğiniz bataklığa koyacaktır" diye konuştu.

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması sonrası halk yürüyüşe geçti. "Bijî Serok Apo" sloganıyla halk ilçe merkezine yürüdü.

POLİS SALDIRISINA RAĞMEN YÜRÜYÜŞ SÜRDÜ
Yürüyüşe polis saldırdı ancak kitle yürüyüşe devam etti. Kitlenin önü Ziraat Bankası kavşağında polisler tarafından kesildi.TOMA'lardan sıkılan tazyikli suya, kitle taşlarla karşılık verdi.

İlçe merkezine ulaşan kitleye polis bu kez gaz bombalarıyla saldırdı. İlçe merkezindeki trafik, müdahaleden kaynaklı kısa süreli kapanmasının ardından yeniden açıldı.

İlçe merkezine ulaşan kitle, yürüyüşü sonlandırdı.

SİİRT
Siirt'te Newroz Alanı'nda binlerce kişi bir araya toplandı. Alan HDP ve Newroz yazılı bayraklar ve flamalarıyla bezenirken, 7'den 70'e herkes yöresel elbiseleriyle ve renkleriyle katıldı. Kutlamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin aralarında olduğu binlerce kişi katıldı.

Siirtliler sabahın erken saatlerinden itibaren alana aktı. 3 ayrı noktada kurulan arama noktalarında bekleyen yurttaşlar, halay çekti. Kutlama binlerin, "Biji Serok Apo" sloganları ve Newroz Tertip Komitesi'nin halkı selamlamasıyla başladı. Barış Anneleri adına konuşan Taybet Tekin, herkesin Newroz'unu kutlayarak, Newroz'un barışlara vesile olmasını diledi.

BEŞTAŞ: İSTEKLERİMİZİ ALANLARDA DİLE GETİRİYORUZ
Ardından konuşan Meral Danış Beştaş, yurttaşların Newroz'unu kutladı. Bestaş, Newroz'un başta Diyarbakır'da katledilen Kemal Kurkut'un Newrozu olduğunu belirterek, HDP İzmir il binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ı da hatırlattı. Devletin halka tahammülünün olmadığını kaydeden Beştas, "Tahammülünüz olmasa da işte buradayız. Bu yıl her yerde yüz binler alanlara akıyor ve sesini yükseltiyor. Bu direnişi her yıl alanlarda gösteriyoruz. Bu yıl da sesimizi öyle bir yükselteceğiz ki; Ankara göremedim, duyamadım diyemesin. Çünkü Kürt halkı artık zulmü ve baskıyı kabul etmiyor. Tüm zulümlere karşı Newroz başkaldırıdır. Newroz kolaylıkla bu zamanlara gelmedi. Cizre'de, Nusaybin'de Newroz için insanlarımız katledildi. O günden bu güne Newroz için mücadele veriyor ve isteklerimizi alanlarda dile getiriyoruz. Bugün Amed'de de kutlanan Newroz var ve biz onlara selamımızı gönderiyoruz" dedi.

'KÜRTLER VAZGEÇMEZ'
Beştaş, hala kapıda bekleyen binlerce insanın olduğuna, polisin halkın alana gelişini engellemeye çalıştıklarına dikkat çekti. Bestaş, "Biz ne alanlar, ne barajlar aştık. Aynı uygulama şu an Amed'de de var. Bu kadar baskı ve zorbalığa rağmen halkın Newroz'a gelmesi, kimliğine, diline, kültürüne sahip çıkmasıdır. Bu halk vekilleriyledir, kayyım atanan belediye eşbaşkanlarının yanındadır. Dünyanın hiçbir yerinde zorbalıkla halkı kazanamazsınız. Cezaevinde tutulan başta Figen Yüksekdağ, Selahaddin Demirtaş, Selçuk Mızraklı, İdris Baluken, Sebahat Tuncel ve diğer tüm arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz. Onların özgürlüğü bizim elimizde. Onları biz özgürleştireceğiz" diye konuştu.

Meclis'e getirilen Seçim Kanunu teklifini hatırlatan Beştaş, şunları söyledi: "Değiştiriyoruz diyorlar. Hangi iktidarın oyu azalmaya başlarsa seçim kanunuyla oynar. 'Daha az oyla nasıl daha çok vekil çıkarırım? Hangi hilelerle daha çok kazanırım' diyor. Ama biz baştan beri ne dediysek çıkıyor. Ne dedik? Biz onlara küçülüyorsunuz dedikçe küçülüyorlar. Hele o küçük ortağı var ya… İşte onlar da gidiyor. HDP'nin kazanmaması için önüne baraj konulmuştu. Ama HDP bütün barajları yıktı geçti ve şimdi küçük ortakları barajı aşamayacak. Küçük ortak her yerde sadece HDP'yi konuşuyor ve eminim rüyasında da HDP'yi görüyor. Ama bakın yine diyoruz sizler barajın altında kalacaksınız. Bizde yüzde 20 alacağız, onlar yüzde 5'i bile geçse şükretsinler. Onlar küçülüyor, biz büyüyoruz. Çünkü biz haklıyız ve hakikati savunuyoruz. Sizlerle varız ve varlığınız bizi umutlandırıyor, umutlandırdıkça büyük barışı, ittifakı yakalayacağız."

Yapılan konuşmalar ve sanatçılar eşliğinde söylenen şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

MUŞ
Muş Newrozu, öncesi polis "güvenlik" adı altında alanı yoğun ablukaya aldı. Yol boyunca polis alanı bariyerlerle çevrelerken, çevrede özel hareket, trafik, sivil ve onlarca çevik kuvvet ekibi yer aldı. İki giriş noktasından sabahın erken saatlerinde giriş yapmak isteyen gençler "bomba araması" bahanesiyle saatlerce alana alınmadı.

Daha sonra giriş yapmak isteyen gençleri polis bu kez de kimlik sorgulamasına alarak çeşitli bahanelerle birçok kişiyi alana almadı. Ancak Muş halkı, tüm engellemelere rağmen alana akın etti ve Newroz yoğun katılımla kutlandı. Halkın alana girmesi ardından saygı duruşu yapıldı ve Newroz kutlamaları başladı. Daha sonra yurttaşlar Newroz ateşini yakarak, halay çekti.

Kutlama programına HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP yerine kayyım atanan Erciş eski Belediye Eş başkanı Diba Keskin, DBP, TJA ve Barış Anneleri İnisiyatifi ve binlerce kişi katıldı. Programda konuşan HDP Muş İl Eş Başkanı Belma Nergiz, Newrozu kutlayarak, hapishanede yaşanan hak ihlallerinin biran önce son bulması gerektiğini söyledi.

Nergiz'in ardından konuşan HDP Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin de, Muş halkının tüm engellemelere rağmen alana akın etmesini saygıyla selamladığını söyledi. Keskin, "Biz kadınlar arkada değil, önde değil, yan yana durmak için mücadele ediyoruz. Erkek yoldaşlarımızın yaşamın her alanında kadınlara destek vermesi gerekir" dedi.

KOÇYİĞİT: MUŞ HALIK İKTİDARA YANIT VERDİ
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit da halkı selamlayarak, "Buradan dört parça Kürdistan'a bin selam olsun. 2018 yılından beri buradayım, nelere beraber göğüs gerdiğimize şahidim. Her yerde açıklama, eylem etkinlik yapılır ama bizim valimiz gece yarısı yasağı uzatır. Biz sokağa çıkmak istesek devlet bize ‘Burası Muş'tur' der. İşte biz de buradan haykırıyoruz ‘Burası Muş'tur Muş'.  AKP barış masasını yıktı, ardından İmralı'da bir tecrit başladı. Bu tecrit toplumun bütün kesimlerini zapturapt altına aldı. Ama siz Muş halkı burada tecride de zulme de inkara da en güzel cevabı verdi. Bunca engellemelere, soğuğa, kara rağmen bu alanda toplanan binlerce insan buna verilmiş en güzel cevaptır" ifadelerini kullandı.

Newroz kutlaması, halay ve sloganlarla devam etti.

ERZURUM
Halkların demokratik partisi (HDP) Bu yıl "Dem dema serkeftênê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla düzenlenen 2022 Newrozu, Erzurum'un Tekman ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla başladı. İlçe merkezinde bulunan Dörtyol Kavşağı'nda kutlanan Newroz'a, sabah saatlerinde gelişler başladı.

Halkın coşkuyla geldiği Newroz alanında, kutlama halaylarla başladı. Halk Newroz ateşini büyük coşkuyla yaktı ve binlerce kişi Newroz ateşi etrafında halaya durdu.

Alanda konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Sevgili halkımız bugün Erzurum'da bütün bu olumsuz hava koşullarına rağmen buraya yakın uzak demeden geldiniz. Ayaklarınıza sağlık, gönüllerinize sağlık. Şunu en başta söyleyelim Newroz kutlamaları kolay kazanılmadı, büyük mücadeleler ile kazanıldı. Büyük gayretlerle direnişlerle kazanıldı. O yüzden bugün çok kuvvetli bir şekilde Newroz Piroz Be diyoruz" diye dedi.

Türkiye'nin tecrit alanını çevrildiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Cezaevlerindeki tecrit de bitsin, İmralı'daki tecrit de bitsin. Bu çözüm bundan başka bir türlü sağlanmaz diyoruz" ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu'nun konuşması ardından Newroz kutlaması, sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde atılan sloganlarla devam etti.