3 Ekim 2024 Perşembe

'Kristal gece' katliamında katledilenler anıldı

Rotterdam'da, Hitler faşizmi tarafından katledilenler anıldı, tüm ezilen işçi ve emekçilerin verdiği birleşik mücadele ile faşizmin yenileceği vurgulandı.

Vardiya Enternasyonal Kültür Sanat Vakfı (VEKSAV) ve Rode Morgen'ın içinde yer aldığı Rotterdam Kristal Gece Anması Hazırlık Grubu, Hitler faşizmi tarafından katledilenleri andı.

Stadhuisplein'de yapılan anmada "Kristal gece" olarak bilinen katliamda, yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

Ardından yapılan konuşmada, 1938'in 9 Kasım gecesi başlayan "Kristal gece- Kristallnacht"ın, Nazi faşistleri tarafından Yahudilere ait çık sayıda ev, dükkan ve sinagogun yakıldığı, binalara ait kırılan cam parçalarının etrafa saçılmasından yola çıkılarak "Kristal gece" denildiği hatırlatıldı. Faşizmin bugün de saldırılarını sürdürdüğü belirtilen konuşmada, faşizme ve ırkçılığa karşı birleşik mücadelenin büyütülmesi gerektiği vurgulandı.

AvEG-Kon'un bileşeni olan VEKSAV adına yapılan konuşmada ise, "'Kristal geceyi' yaratan zihniyet günümüzde hala dünyanın her yerinde kendini, halklarımıza zorbalıkla dayatmaya devam ediyor. AKP MHP iktidarı Türkiye-Kürdistan'da,  Kürt halkının mezarlarına yaptığı saldırıyla kristal geceyi yaratanların ayak izlerini takip ediyor" dedi.

Irkçılığın ve faşizmin Irkçı ve faşist örgütlenmelerin tüm Avrupa ülkelerinde kaygı verici bir şekilde geliştiğine dikkat çeken VEKSAV temsilcisi, tüm ezilen işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesiyle faşizmin yenilgiye uğratılacağını söyledi. Temsilci konuşmasını, "Yaşasın halkların faşizme ve ırkçılığa karşı birleşik mücadelesi!" diyerek noktaladı.

Eylem, "Irkçılığa, faşizme son", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.