24 Kasım 2024 Pazar

Krallar Geçidi sular altında kalacak

Ilısu Barajından sonra 2. büyük baraj olacak Cizre Barajı nedeniyle yerleşim yerleri, tarım ve tarihi alanlar ve birçok canlı türü yok olacak. Gabar ve Cûdî dağlarını birbirinden ayıran, "Krallar Geçidi" sular altında kalacak.

Şırnak'ta Dilce nehri üzerinde 10. baraj olarak planlanan "Cizre Barajı" ve HES projesi tamamlandı. Projeyle ilgili AKP Milletvekilli Arslan Tatar, ihalenin gerçekleştirildiğini belirterek, "Yapım işine en kısa sürede başlayıp, 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir" diye belirtti. 

Ilısu Barajından sonra ikinci büyük baraj olacağı belirtilen Kasrik Beldesi ile beldeye bağlı Misûriyê köyünün alt tarafında planlanan projenin hayata geçirilmesi durumunda yerleşim yerleri, tarım ve tarihi alanlar, birçok canlı türü de yok olacak.

Mezopotamya Ajansı'ndan Mahmut Altıntaş'ın haberine göre su ihtiyacı Dicle Nehri'nden karşılanan Federe Kurdistan Bölgesi ve Irak da barajın tamamlanmasıyla büyük bir su kriziyle karşı karşıya kalacak. Gutiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen Mahmûd Xan Köprüsü sular altında kalacak yapılar arasında yer alıyor. 2011 yılında selden etkilenen köprü, yeniden inşa edilmişti.

Gabar ve Cûdî dağlarını birbirinden ayıran, "Krallar Geçidi" olarak bilinen, kimilerine göre Guti imparatorunun kabartması, kimilerine göre ise Part süvarisinin rölyefi de sulara gömülecek. Kasrik halklarının Bûk û Zava (Gelin ve Damat Heykeli) olarak adlandırdığı rölyef, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yerlerden birisi. 

Kasrik beldesinde yaşayan Abdullah Kültür, baraj yapıldığı takdirde bölgedeki insanların göç etmek zorunda kalacağını söyledi. Kültür, "Baraj yapılmasını istemiyoruz. Topraklarımız, ekin alanımız ve tarihimiz, ekoloji yok olacak. Qesirk tarihi bir yer. Çağrımız; ekoloji örgütleri ve demokratik kurumların buna karşı durmalarıdır. Baraj yapıldığı takdirde 3 mahalle sular altında kalacak ve insanlar metropollere göç etmek zorunda kalacak" diye belirtti.

Mehmet Kültür ise, "Burada yaşayanlar baraj istemiyor. Herkes karşı. Tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Baraj yapıldığı takdirde ekin yapacağımız alan kalmayacak. Pira Xan Mahmut, Kela Mercana Reş, Bûk û Zawa gibi birçok tarihi yapı sular altında kalacak. Herkese çağrımız; baraj yapımına karşı tepkilerini ortaya koysunlar" ifadelerini kullandı.