6 Ekim 2024 Pazar

Korunması gereken Bodrum yarımadası yapılaşmaya açıldı

Bodrum'da arkeolojik ve doğal sit alanı alanı olan 1,1 metrekarelik Hazine arazisi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıla imara açıldı. Korunması gereken Bodrum yarımadası bu kararla yapılaşmaya açılacak. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğa düşmanı rant ve talan politikaları devam ediyor. Erdoğan, Bodrum'da 1,1 milyon metrekarelik Hazine arazisini imara açtı. 

Doğası, tarihi ve kültürü ile 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip Bodrum yarımadası bu kararla yapılaşmaya açıldı. Yüzölçümü toplamı 1 milyon 102 bin 309,61 metrekare olan parsellerin tamamı 3. Derece Doğal Sit alanı. Ayrıca alanın 35 bin metrekaresi 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit alanı, alanda 3 adet 'Tescilli Anıt Yapı' bulunmakta. Mer-i imar planlarında tamamı 'Ağaçlandırılacak Alan', "Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan' ve 'Arıtma Tesisi' olarak kamu ortak kullanımına ayrılmış olan bu alanlar, kararnamelerde yapılan değişikliklerle 'Gelişme Konut Alanı, Otel Alanı, Ticaret Alanı, Ticaret-Turizm-Konut Alanı, Özel sağlık Tesis Alanı, İçme Suyu Tesis Alanı, Rekreasyon Alanı ve Yol olarak düzenlendi. 

Öte yandan verilen karar yine Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı; 3621 sayılı Kanunun 5. maddesi ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16. maddesine de aykırı. 

Konuya ilişkin Umurcan Parkı'nda bir basın toplantısı düzenleyen, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk, Şehir Plancıları Odası Başkanı Şule Kükrer; siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle çok sayıda Bodrumlu katıldı. 

'ONLAR İÇİN RANT BİZİM İÇİN ARKEOLOJİK VE SİT ALANI'
Bodrum Belediye Başkanı Aras, Bodrum'da artık yapılaşma değil koruma planı istediklerini kaydetti ve ekledi: "Özellikle bu arazinin 880 bin metrekaresi imara açılacak 87 bin metrekarelik bir yapılaşma olacaktır. Bu da yaklaşık 3 bin 500 kişilik bir nüfus artıracaktır. Bodrum'un dağı taşı bizim için arkeolojik ve sit alanı, korunması gereken alan, doğa ve çevre olan yerler. Başkaları için rant alanı olarak görülmektedir. Yapılan imar planlarındaki hatalar nedeniyle Bodrum'da büyük bir kaos yaşanmaktadır. Yap-Sat mantığı ile yapılaşma çılgınca sürüyor. İdare bunu atıl kalan hazine arazileri olarak görüyor, oysa bu araziler halkın nefes alacağı yerler olarak kalmalıdır."

TÜRK: BU ZİHNİYET DEĞİŞMELİ
Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk de "Bodrum'un planlaması ile ilgili çok sakat gelişmeler görüyoruz" ifadesini kullandı. Türk, "Ortakent'teki alan yeşil alan olarak planlanmıştı ve halka ait yeşil alan olarak kalacaktı. Bu şekilde planlanmıştı. Ancak Ankara'dan yapılan planlama ile bir kent bu şekilde yapılamaz. Biz sadece insanlar için değil tüm canlılar için planlama yapılmalı. Yeni yerlerin yapılaşmaya açılmasına kesinlikle karşıyız. Ve bu yönde hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz, dava açacağız, bu zihniyet değişmeli, kamu arsaları böyle imara açılmamalı" dedi.

Basın toplantısı temsilcilerin konuşmalarıyla devam etti.