3 Ekim 2024 Perşembe

Korona olan adliye personeli hakkında 'idari işlem' başlatılacak

Kartal Anadolu Adliyesi Yargı İlk Derece Mahkemesi Atalet Komisyonu, tüm personele gönderdiği yazıda korona olmaları durumunda haklarında idari işlem başlatılacağını belirtti. 

Korona salgını hızla yayılıyor. İkinci pik döneminde en çok yayıldığı alanlar, fabrikalar, işyerleri ve kamu kuruluşları. Sermayeden yana önlemler alan iktidar, işçi ve emekçileri, kendi kaderine terk etti.

Özellikle kalabalık alanlarda çalışanlar, her an korona olma riski ile karşı karşıya. Bu yerlerden biri de adliyeler. Kartal'daki Anadolu Adliyesi Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı, tüm personele gönderdiği yazı ile korona olmaları durumunda "suçlu" olacaklarını ve haklarında disiplin işlemi başlatılacağını belirtti.

Söz konusu yazıda, maske kullanımı ve "Covid-19 ile mücadele" kuralları hatırlatıldı.

Daha önce de tüm personelin koronadan korunması için uyarılar yapıldığı ancak buna rağmen bazı birimlerde çalışan personelin korona olduğu ve karantina uygulandığı hatırlatılan yazıda, "Bir birimde tüm personelin Sağlık Bakanlığınca karantinaya alınması o birimde maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmediği anlamına gelmektedir. Bu nedenle yazımız tarihinden sonra bir birimde tüm personelin karantinaya alınması durumunda ilgililer hakkında DMK'nun 125/B-a maddesinde belirtilen "görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde kusurlu davranmak" maddesi uyarınca idari işlem başlatılacaktır" denildi.

Yazıda şunlar belirtildi: "Bir birimde Covid-19 pozitif vaka oluştuğunda ve o birimde diğer personeller karantiya alınmadığında, pozitif vaka olan personel yerine Komisyon Başkanlığımızdan görevlendirme talep edilmektedir. Komisyon Başkanlığımızca görevlendirme yapılması halinde o birimde diğer personeller pozitif vaka nedeniyle temaslı (düşük riskli) olduğundan, görevlendirme yapılması halinde görevlendirilen personelin de temaslı (düşük riskli) olabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda görevlendirilen personelin de kendi kalemine bulaş riski oluşabilecektir.

Bu nedenle bir birimde pozitif vaka nedeniyle personel eksilmesi durumunda Komisyon Başkanlığımızca bundan sonra görevlendirmeye yapılmayacak olup, iş ve işlemlerin mevcut personel tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle, birimlerde maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde riayet edilmesi, birimde tüm personelin karantinaya alınması durumunda -bu kurallara riayet edilmediği anlamına geldiğinden- karantiya alınan personeller yönünden idari işlem başlatılacağının bilinmesi, herhangi bir birimde pozitif vaka nedeniyle eksilme olması durumunda vakanın meydana geldiği tarihten itibaren 1 (bir) hafta ilgili birime personel görevlendirmesi yapılmayacağı, pozitif vaka oluşan birimde temaslı (düşük riskli) kişilerin kendilerini 10 gün boyunca takip ederek bu süreçte maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde riayet etmesi, bu süreçte Covid-19 semptomu göstermesi durumunda sağlık kuruluşuna sevkinin sağlanması, Hususlarında yazımızın tüm personel ile Yazı işleri müdürleri ve Hakimlere tebliğini önemle rica ederim."