3 Ekim 2024 Perşembe

Korona aşısını saklayacak depo yok

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çalışmaları devam eden korona aşıların muhafaza edebilmesi için Türkiye'de uygun depolama alanları olmadığına dikkat çekti.

Koronavirüs salgınının etkisi tüm dünyada devam ederken, umut olarak gösterilen aşı üretimi sorunu çözmek için yeterli değil. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona aşılarının saklanması için uygun depolara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti, Türkiye'de uygun depo olmadığını söyledi.

YOL TV canlı yayınına katılan Ceyhan, aşıların uygun depolarda saklanması gerektiğini belirterek, "Şu anda Türkiye'de eksi 70 derecede saklanma ihtiyacı duyulan bu aşıyı depolayacak bir depo yok" dedi.

Sadece Türkiye'de değil ABD'de de uygun depolar olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, "Önce bu alt yapının yapılması lazım. Sonra bunları eksi 70 derecede taşıyacak sistemleri kurmanız lazım. Sonra illerde bunları depolayacak depolar kurmanız lazım. Arkasından şu anda eczanelerde, aile hekimlerinde normal buz dolapları var. O aşı bu dolaplarda saklanamıyor. Ayrıca orada da son derece pahalı olan eksi 70 derecelik soğutma cihazları koyacaksınız. Ben Hacettepe için söyleyeyim benim bu aşıları koyacak yerim yok" diye konuştu.