2 Ekim 2024 Çarşamba

Konya ve Adana'da Newroz ateşleri yakıldı

Newroz kutlamaları sürüyor. Konya ve Adana'da bir araya gelen çok sayıda kişi Newroz ateşiyle halaya durdu. Hasta tutsakların selamlandığı kutlamalarda, tecridin kaldırılması ve siyasi tutsakların özgürlüğü istendi. 

Konya ve Adana'da bir araya gelen çok sayıda kişi Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde "Dem dema serkeftinê ye" şiarıyla Newroz'u kutladı. 

KONYA
Konya Uğurlu Salı Pazarı'nda bir araya gelen kitle, saygı duruşuyla Newroz kutlamasını başlattı. Ulusal elbiseleriyle Newroz alanına gelen halk halaylara durdu.

KAYA: NEWROZ KÜRT HALKI İÇİN DİRENİŞİ DE SİMGELİYOR
Kutlamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Newroz'un Kürt halkı için kutlamanın yanı sıra direnişi de simgelediğine değindi. Kaya, "Kürtlerin içinde yaşadığı yaşam şartlarından, zalimlere karşı bir direnişe dönüştü. Tüm doğa uyanışa geçiyor. Yeniden doğma, diriliş, direnme günü. Baharın gelişiyle zaman nasıl eşitleniyorsa biz de tüm insanlığın, adalette hukukta eşitlendiği bir döneme merhaba diyoruz. Tüm bedellere rağmen ‘özgürlük, eşitlik' diyen mücadelenizle göreceksiniz gelecek sene daha adaletli, barışa umutla bakan, özgür bir Newroz'a ‘merhaba' diyeceğiz" diye vurguladı.

ZILGITLAR EŞLİĞİNDE NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Konuşmanın ardından Kaya ve HDP'li yöneticilerin de katılımıyla zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. "Bijî berxedana zindana", "Jin jîyan azadî", "Bijî Newroz" sloganları hiç eksilmediği Newroz, Koma Şıtla Azadi ve Özlem Bağlayan'ın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

ÜÇ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Newroz alanına ulusal elbiseleriyle katılmak istemeleri gerekçe gösterilen ve ismi öğrenilemeyen üç kişi ise gözaltına alındı.

ADANA
Adana'nın Ceyhan ilçesinde, 2022 Newrozu "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Belediyeevleri Mahallesi'nde bulunan Newroz Alanı'nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Rengarenk bayrak ve flamalarla süslenen alanda yerini alanlar ise sahneden çalınan şarkılarla halaya durdu. Halkın yoğunlukta ulusal kıyafetlerle kutlamaya katılması alanda renkli görüntüler oluşturdu. "Newroz piroz be", "Biji Serok APO" sloganları atan kitle, barış güvercinleri uçurdu.

Kutlamaya, 7'den 70'e binlerce kişinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcileri ile HDP Adana Kemal Peköz ve DBP PM Üyesi Yüksel Mutlu katıldı.

BARIŞ ANNELERİ NEWROZ ATEŞİNİ YAKTI
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, kitle hep bir ağızdan "Şehit namirin" sloganı attı. Açılış konuşmasını yapan HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanları Emine Baykara ve Seyfettin Aydemir, kitleyi selamladıktan sonra Barış Anneleri, sloganlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı.

HASTA TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ
Daha sonra halkın Newroz'unu kutlayan DBP PM üyesi Yüksel Mutlu, kadınların mücadelesini selamlayarak, 2017 yılında Diyarbakır Newrozu'nda katledilen Kemal Kurkut'u andı. Tüm siyasi tutuklular şahsında Aysel Tuğluk'a selam gönderen Mutlu, tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını vurguladı. Kürt halkının mücadelesine, partisine ve Newroz'una sahip çıktığını söyleyen Mutlu, PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında tüm topluma tecrit uygulandığını belirtti. Mutlu, "Tecridin kaldırılması bu ülkeye barışın gelmesi anlamına gelir. Tecridin kalkması için mücadele etmemiz gerekir. 2022 kazanma Newroz'unda kazanacağız" dedi.

PEKÖZ: TECRİT BARIŞIN SESİNİ KISMAK DEMEKTİR
Alkışlarla sahnedeki yerini alan HDP'li vekil Kemal Peköz, Her alanda Kürt halkının direniş içerisinde olduğunu ifade etti. Peköz, Öcalan şahsında tüm kesimlere tecrit uygulandığını dile getirdi. Tecridin yoğun olarak hapishanelerde yaşandığını ve son iki ayda 8 tutuklunun yaşamını yitirdiğini anımsatan Peköz, hasta tutukluların tedavi haklarının engellendiğini vurguladı. Peköz, "Tecrit demek savaş demektir. Tecrit demek barış sesini yükseltmemek demektir" diye belirtti.

Konuşmaların ardından yerel sanatçıların sahne almasıyla artan Newroz coşkusu, müzik dinletisiyle devam etti.