2 Ekim 2024 Çarşamba

Koçyiğit, sahne sanatlarının yaşadığı sorunların araştırılmasını istedi

HDP Muş Milletvekili Koçyiğit, sanatın ve sanat emekçilerin yaşadığı sorunların araştırılması, ekonomik olarak yıpranan sanat alanının yapılanması ve halk ile sanatın yeniden buluşabilmesi adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Covid-19 pandemisinin olumsuz koşullarından etkilenen alanlar arasında önemli bir yerde duran tiyatro ve sahne sanatlarının artan sorunları ile beraber sanatın ve sanat emekçilerinin yaşadığı sorunların araştırılması için Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını istedi.

Ekonomik krizden doğrudan etkilenen sahne sanatçılarının bu sorun karşısında yeterli desteği alamadığını kaydeden Koçyiğit, basın yayın organları aracılığıyla seslerini duyuran sanatçıların sanatın yaşayabilmesi adına başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarının gerekli adımları atmasını beklediklerini belirtti.

Koçyiğit, sanatın ve sanat emekçilerin yaşadığı sorunların araştırılması, ekonomik olarak yıpranan sanat alanının yapılanması ve halk ile sanatın yeniden buluşabilmesi adına kurulmasını istediği Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulmasına gerekçe olarak şu ifadeleri kullandı:

"İşsizlik oranlarının hızla arttığı Türkiye’de sanat alanında yaşanılan bu krize çare bulunmazsa ileriki dönemlerde sahne sanatları açısından kalıcı sorunların oluşacağı sahne ve gösteri sanatları alanında ciddi gerilemelerin olacağı açıktır. 

"Ne var ki 11 Eylül’de yeniden getirileceği söylenen kısıtlamalar iktidar partisinin Haliç Kongre Merkezi’nde yapmayı planladığı 100 bin kişilik üye buluşmasından  sonra bırakılarak, pandemi nedeniyle alınan tedbirlerin iktidarın siyasal ihtiyaçlarına göre şekillendiği yönündeki kanaati güçlendirmiş ve oldukça geniş tepkilere neden olmuştur.

"Toplumsal bir alan olan sanat alanı için devletin vergi, borç ve kira konularında destek sunmadığı bu  dönemde sanat üzerinde var olan baskı daha da yoğunlaşarak büyüyen bir hal almıştır. Bir ülkenin sanatını icra eden insanların seslerinin duyulması parlamento da tüm vekillerin sorumluluğundadır. Pandemi sürecinde salgınla mücadele amacıyla askıya alınan birçok faaliyet, Haziran ayı içerisinde tam kapasite olarak başlayabilmişse de sanat alanı içerisinde yer alan tiyatro gösterimleri, konser ve sahne sanatları gibi alanalra bu imkan sağlanmamıştır. Müzik, tiyatro, sahne sanatları alanlarında sorunların daha da derinleşiyor olması hemen her gün birhaber konusu oluyorken, halkın vekili olan bizlerin bu soruna çözümler bulması gerekmektedir. 

"Toplumsal kültürel faaliyetlerden faydalanmaları gelişmiş toplumlarda vazgeçilmez bir unsurdur. Demokratik yapılarda ise sanatın korunması en birincil görevdir. Bu konuda sanat salanlarında büyüyen sorunlarla mücadele de siyaset kurumu olarak bizlere ve her kamu kuruluşuna önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Sanatçıların yaşadığı ekonomik kaygıların hafifletilmesi ve sanatın canlanması için alınacak önlemlerin belirlenmesi elzemdir."