21 Eylül 2024 Cumartesi

Koçyiğit: Operasyonların tek bir amacı Lice'yi insansızlaştırmak

Lice'deki halk ve esnaf ziyaretleri sırasında sokağa çıkma yasaklarına ilişkin açıklamalarda bulunan Koçyiğit, "Lice'deki bu operasyonların tek bir amacı vardır; Lice'yi insansızlaştırmak, Kürdistan'ı insansızlaştırmaktır" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve HDP milletvekillerinden oluşan bir heyet, uzun süredir kimi köylerinde abluka ve sokağa çıkma yasakları süren Lice'yi ziyaret etti. Koçyiğit ve Temelli, Lice'deki halk ve esnaf ziyaretleri sırasında sokağa çıkma yasaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Temelli konuşmasında uzun süredir Lice'de uygulanan ablukaya değindi. Temelli, "Bu zihniyet kayyumcu zihniyettir, aynı zamanda ablukacı zihniyettir. Lice'yi dolaştık esnafımızla, halkımızla konuştuk. Herkes kayyumlardan yakınıyor, kayyumlardan sonra çölleşen hayattan bahsediyor. İnsanların kendi kentinde kendi varlığı ile var olmasını engelleyen bir kayyumcu zihniyet var" dedi.
 
KAYYUMLAR TEL ÖRGÜLERİN ARKASINA SIĞINMIŞLAR
 
Temelli, "Kayyumlar tel örgülerin arkasına sığınmış, oturmuşlar Ankara'dan gelen talimatla bir kenti çölleştiriyorlar. Lice'de bugün bir abluka var ve uzun süredir devam ediyor. Valilik 'ablukayı kaldırdık' diye açıklama yapıyor ama ablukanın kalktığı falan yok. Ablukayı kalıcı siyaset haline getirmişler. İnsandan, toplumdan, doğadan kendisini bu kadar yalıtmış bir devlet dünyanın başka yerinde yok. Bütün hayatı halka zulmetmekle, zalimlik yapmakla geçiyor. Oysa devletler halka hizmet için var. Halka hizmet ne kelime, burada bir zulüm var. İnsanlar ekmek pişiremiyor, çünkü tandırı ablukaya almışlar. İnsanları aç bırakıyor, işinden aşından mahrum ediyor. Böyle bir zihniyetle ülkeyi yöneten bir iktidar var" diye konuştu.
 
Bu zihniyete karşı bütün emekçilerle, halkla beraber mücadele etmek zorunda olduklarını vurgulayan Temelli, "Bu ablukacı zihniyet sadece Lice'de kalmayacak. Bütün Türkiye'ye yayılacak. Bu gidişatın sonu diktatörlüktür. Ya şimdi hep birlikte durduracağız ya da bu makus talihin gelip bizi yutmasını bekleyeceğiz" diye kaydetti.
 
"Kendinize, kentinize, sahip çıkmak istiyorsanız bu ablukacı zihniyete karşı çıkmak zorundasınız" diye seslenen Temelli, konuşmasını şöyle sürdüdü: "Bugün Lice'de olan abluka yarın İstanbul'un, İzmir'in, Adana'nın, Bursa'nın, Çanakkale'nin köylerinde de karşınıza çıkacak. Bundan kaçınamazsınız. Tıpkı OHAL boyunca buradaki uygulamaların, İstanbul'da havalimanı işçileri kuşatması gibi... Bir yerde haksızlık, adaletsizlik varsa, ona karşı sessiz kalırsanız o adaletsizlik bir gün gelir kapınızı çalar. Bu savaşa sessiz kalarak bunca zaman seyirci  kaldık ve bu otoriter rejimin yolu açıldı. Ben buradan bir kez daha bu ablukacı ve tecritçi zihniyete karşı omuz omuza mücadele etmenin biricik çözüm olduğunu ifade ediyorum."
 
Ardından konuşan Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Siyasi soykırım operasyonlarını kınayarak başlamak istiyorum. AKP-MHP faşizmi uzun süredir bükemediği bileğe karşı kendince şiddet yöntemleriyle, yargıyı araçsallaştırarak, demokratik siyaseti tasfiye ederek, özgür basını hedef alarak operasyonlar gerçekleştiriyor. Muhalif olan herkese gözdağı vermek istiyorlar. Bu baskıların, bu yıldırma politikalarının hiçbiri bizi yolumuzdan, özgürlük mücadelemizden alıkoymayacaktır" diye belirtti.
 
'LİCE İNSANSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'
 
OHAL'den beri başlayan sokağa çıkma yasakları Lice'de devam ettiğini söyleyen Koçyiğit, "10 günü aşan sürelerde sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor. Buna güvenlik gerekçe gösteriliyor. Bu güvenlikçi politikaların her zaman bir amacı vardır. Lice'deki bu operasyonların tek bir amacı vardır; Lice'yi insansızlaştırmak, Kürdistan'ı insansızlaştırmaktır. Düşünün ki hayvancılıkla tarımla uğraşıyorsunuz ama 10 gün boyunca evden çıkamıyorsunuz ve bunun adına hukuk, güvenlik diyorlar" diye vurguladı.
 
Koçyiğit, "Bütün bu kentlerimizde uyguladığınız güvenlikçi politikalarınız gelip sizin ayağınıza dolanacak. Bu politikaların sonuçlarını yerel seçimlerde göreceksiniz. Bu politikaların her biri demokratik alanda ve sandıkta size geri dönecektir. Lice ne badirelerden, baskılardan, yangınlardan geçmiştir ama asla ve asla boyun eğmemiştir ve her zaman tavrını direnişten yana koymuştur. Biz de HDK, DTK ve HDP olarak bugün buradayız. Lice ve Kürdistan halkı yalnız değildir. Hep beraber direneceğiz ve zafere ulaşacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.