3 Ekim 2024 Perşembe

Koçyiğit: Kitap fiyatları yüzde 30 artacak

Artan kitap maliyetlerini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Koçyiğit,  kitap fiyatlarının yüzde 30 oranında artacağı bilgisini verdi.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kağıt fiyatlarındaki artış sebebiyle kitap ve yayıncılık sektörünün yaşadığı sorunları Meclis Gündemine taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Koçyiğit, “Türkiye'de TL'de yaşanan değer kaybı ile enflasyonda görülen artış hiç şüphesiz kâğıt sektörünü de etkilemektedir. Çünkü kâğıtta  yüzde 95 dışa bağımlılığın söz konusu olduğu belirtilmektedir. Bu durum yayıncılık sektörünün ekonomideki gidişattan kaynaklı zor dönemler yaşamasına da sebep olabilmektedir. Üstelik son zamanlarda artan maliyetlerden kaynaklı kitap fiyatlarına yüzde 30 zam yapılacağı açıklanmıştır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de en yüksek fiyat artışı yüzde 168 ile selülozik kâğıtlarda gerçekleştiği yönündedir” dedi.

Koçyiğit, bakanlığın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- Bakanlığınız tarafından artan ve daha da artacak olan kitap fiyatları hakkında bir açıklama yapılacak mıdır? Kitaplarda sabit fiyat belirlenmesi konusunda bir yasa çalışmanız olacak mıdır?

-Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden ithal edilen kâğıttan alınan yüzde 10’luk fonun kaldırılması konusunda Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?

-Türkiye’de bir kâğıt endüstrisi bulunmamasının nedenleri nelerdir?
-Bakanlığınız yayıncılık sektörünü nasıl desteklemekte ve hangi başlıklarda teşvik uygulamaktadır?  Hammadde ve telif maliyetleri için sunduğunuz ek kaynak var mıdır?

-Kitabevlerine belirli bir süre vergi ve sigorta muafiyeti tanınması konusunda bir adım atılacak mıdır?

- Yapılacak zamlarla beraber kitap satışlarında ve buna bağlı olarak okuma oranlarında bir azalma yaşanacağını düşünüyor musunuz?