2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê davasında ölen tanığın ifadesi okundu

Kobanê davasında dört ay önce yaşamını yitiren tanık Şemsettin Kalay'ın ifadesinde, polisler tarafından darp edildiği ifadeleri okundu. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 11. duruşmasının Sincan Hapishanesi Kampüsü'nde ikinci gününde görülen duruşma sona erdi. Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından tanık olarak dinlenecek olan Şemsettin Kalay'ın 15 Kasım 2021 tarihinde vefat etmiş olması nedeniyle dosyada bulunan daha önceki ifadesini okudu.

Yaşamını yitiren tanık Şemsettin Kalay'ın, 9 Ekim 2014'te Muş Malazgirt Emniyeti'nde polislerce alınan ifadesinde, polisler tarafından darp edildiği belirtildi. Mahkeme heyeti, tanıklar Rıdvan Deniz ve Gürkan Deniz'in de adreslerinin bulunamaması nedeniyle CMK'nin ilgili maddesi uyarınca kovuşturma aşamasında tanık olarak dinlenmesinden vazgeçilmesine karar verdi.

Ardından Şemsettin Kalay, Rıdvan Deniz'in ve Gürkan Deniz'in dosyada yer alan beyanları okundu.

Söz alan avukat Veysi Eksi, alınan tanık ifadelerine dair şunları söyledi: "İfadelerini okuduğunuz kişiler, gözaltında kolluk tarafından ifadeleri alınmış kişilerdir. Mahkeme veya savcılıkta verilmiş ifadeler değildir. Bunlar kopyala yapıştır ifadelerdir. Şüpheli ifadelerini tanık olarak burada sunmanız suç teşkil eder. Bu yasa dışıdır."

Sunulan mazeretlere dair mütalaasını açıklayan iddia makamı, sağlık gerekçeleri dışında belirtilen mazeretlerin ve vareste tutulma taleplerinin reddedilmesi yönünde karar verilmesini istedi.

Daha sonra mahkeme başkanı, Kürt siyasetçi Ahmet Türk'ün duruşmalardan vareste tutulmasına, duruşmaya mazeret bildirerek katılmayan siyasetçilerin mazeretlerinin ise reddine karar verdi.

Duruşma, 31 Mart saat 10.00'da devam edecek.