3 Ekim 2024 Perşembe

Kirazlıyaylalı kadınların adalet mücadelesi sürüyor: Danıştay'a başvuruldu

Kirazlıyaylalı kadınlar, köylerinde yapımı devam eden Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı verdikleri hukuk mücadelesini sürdürüyorlar. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma ve projenin iptali üzerine açılan davayı reddetmesi üzerine köylüler Danıştay'a başvurdu.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı devam eden Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı verdikleri hukuk mücadelesini sürdürüyorlar.

7 bilirkişi heyeti de 'ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığına, köydeki insan yaşamına, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceği ve bölgenin birinci dereceden deprem alanı' olması nedeniyle köylüler lehine rapor hazırladı. Bunun üzerine köylüler, yürütmeyi durdurma ve projenin iptali istemiyle Bursa 1. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin raporuna 'itibar' etmeyerek, köylülerin açtığı davayı, 'hukuka aykırılık bulunmadığı' gerekçesiyle reddetti.

Şirket, mahkemenin kararının ardından köydeki çalışmalarına tekrar başladı. Köylüler ise hukuk mücadelesinin bitmediğini belirterek Danıştay'a başvurdu.