24 Kasım 2024 Pazar

KESK: Temel hak ve özgürlükler kalıcı olarak kaldırılıyor

Torba yasa ile OHAL'in kalıcılaştırılmasına karşı açıklama yapan KESK, tasarının yasallaşması durumunda temel hak ve özgürlüklerin geçici olarak değil tümüyle rafa kaldırılmış olacağının ifade ederek tasarının anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), OHAL'i kalıcılaştıracak yasa tasarıları ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "OHAL ilan edildiğinde 45 gün içerisinde kaldırılabileceğini söyledikleri nasıl büyük bir kandırmaca idiyse şimdi de OHAL'i kaldırdıklarını söylemeleri bir o kadar aldatmacadır, yanıltmadır" denildi.
 
Mecliste görüşmeleri devam eden torba yasanın "OHAL kalsa da olurdu" dedirtecek türden düzenlemeler getirdiğinin belirtildiği açıklamada, valilere "kamu düzenini bozacağını" düşündüğü kişilere 15 gün ile giriş ve çıkış yasağı verme yetkisinin sıkıyönetimde bile nadiren uygulandığı hatırlatılarak seyahat hakkının engellenmesi olarak tarif edildi.
 
TASARININ FRAGMANI SURUÇ ANMASINA SALDIRI
 
Gece yapılacak gösteri ve yürüyüş izninin tamamen valinin keyfiyetine bırakıldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Nitekim OHAL kalkmış ve yeni tasarı Meclis'ten henüz geçmemiş olmasına rağmen son birkaç günde başta Suruç anması olmak üzere eylem ve etkinliklere yönelik engellemeler, saldırılar, gözaltılar devam etmektedir. Tasarının yasallaşması durumunda OHAL'i bile aratacak yasakların en az üç yıl süreceği anlaşılmaktadır. Darbe girişimi bahanesi ile toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı toplamda beş yıl boyunca sınırlandırılmış, engellenmiş, kullanılamaz hale getirilmiş olacaktır" denildi.
 
"Gözaltı süresi uzadıkça gözaltında işkenceye daha sık rastlanmakta, zamanla da sistematik bir hal almaktadır. Nitekim OHAL sürecinde işkence ve kötü muamele vakalarında ciddi artışlar yaşanmıştır" denilen açıklamada, kolluğa tanınan hakların yargı zırhı oluşturduğu ve bu nedenle etkili soruşturmalar yürütülmediğine değinildi.
 
İHRAÇLAR TEK BAKANIN KEYFİNE BAĞLI
 
Kamu emekçilerinin ilgili bakanın onayıyla ihraç edilmesinin önünü açan tasarı ile ilgili "OHAL'de KHK'lar Bakanlar Kurulu kararıyla alınırken, şimdi tek bir Bakanın onayı ile ihraca olanak tanınıyor" denildi.
 
657 sayılı DMK'nın disiplin ve soruşturmalar ile ilgili bölümlerinde yapılacak düzenlemeler ile "Soruşturmalar yargı süreci devre dışı bırakılarak açığa alma tamamen keyfi bir hale getirilmektedir. Hala uygulanmakta olan kurum kanaati denen yargıdan, belgeden, delilden yoksun, ihbarcılığa dayalı sistem olduğu gibi devam ettirilmektedir" diye belirtildi.
 
TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER YOK EDİLİYOR
 
Tasarının yasallaşması durumunda temel hak ve özgürlükler geçici olarak değil tümüyle rafa kaldırılmış olacağının ifade edildiği açıklamada, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi.
 
Açıklamanın devamında, "Tasarı ile amaçlanan tek adam rejiminin muhalefetsiz ve en az itirazla kurumsallaştırılmasını sağlamaktır. AKP yıllardır hayata geçiremediği kamu emekçilerinin iş güvencesini OHAL ve şimdi de yasal hale getirdiği OHAL/Sıkıyönetim uygulamalarıyla ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Nitekim Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ülke bir şirket haline getirilmiş, şirket gibi de yönetilmektedir. Kamu emekçileri bu şirketin istenildiğinde işten atılabilecek elemanı haline getirilmektedir" denildi.
 
Tasarının görüşmeleri derhal durdurulmalı ve geri çekilmelidir. Bu gibi düzenlemeler yerine OHAL sonucu yaşanan mağduriyetleri giderecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir.