21 Eylül 2024 Cumartesi

Kerestecioğlu: Belediyecilik imar artışından ibaret değildir

Ankara'nın sorunları ve yerel seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Bu seçimi 'imar artışı' diyenlerle 'insan ve doğa' diyenlerin seçimi haline getireceğiz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM’de "Ankara'nın sorunları ve yerel seçimler" başlıklı bir basın toplantısı düzenledi.
 
"Ankaralılar için belediyecilik sadece bir imar artışından ibaret" diyen Kerestecioğlu, "Ankaralılar hafriyat kamyonunun sokaklarda görmekten, her sene asfalt dökülmesinden, kentsel dönüşüm diyerek deprem bölgesi olmayan bir kentte sürekli inşaattan bıktı" dedi.
 
Ankara'da kişi başına dökülen asfaltın yılda 1.5 ton olduğuna dikkat çeken Kerestecioğlu, "Sadece 2013 yılında Büyükşehir ve ilçe belediyeleri yaklaşık 7,5 milyon ton asfalt döktüler. Yani ülkede kişi başına düşen buğday çeyrek ton, çimento bir ton ve Ankaralılara düşen asfalt 1,5 ton" diye konuştu.
 
GÖKÇEK'İN PROJELERİ HALA UYGULANIYOR
 
Belediye bütçelerine dair bilgileri de paylaşan Kerestecioğlu, şunları söyledi: "Gökçek’in Ankara’nın önemli tarihi ve kamusal alanlarını parçalama, özelleştirme, tarihsizleştirme projelerine hala son verilmiş değil. Atatürk Orman Çiftliği ve etrafındaki kamu arazilerinin, gar binasının, Eymir Gölü ve çevresinin, Dikmen vadisinin, ODTÜ arazisinin rant üretimi için tahribatı Ankara’nın çevresel, tarihi ve sosyal sürdürülebilirliğine büyük zarar verdi. Kentlilerin ortak, ücretsiz faydalanabildikleri yeşil alan ihtiyacı karşılanmadığı gibi bu alanlar yeniden düzenleme adı altında betonla kaplanıyor. Kentlinin yeşil alan ihtiyacına karşılık da AVMlere gidin deniyor."
 
Kerestecioğlu, Ankara'daki AVM'lere ilişkin dikkat çekici bir bilgiyi de paylaştı, "2015 TUİK verilerine göre bin kişi başına düşen AVM alanında, 284 metrekare ile Ankara tüm diğer illeri geride bırakmış. Türkiye’nin başkentindeyiz ve övünebileceğimiz şey AVM alanında 1. olmak" dedi.
 
Halkın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan bir belediyecilik yapılması gerektiğinin altını çizen Kerestecioğlu, Ankara belediyesinin kadınlara yönelik politikasına ilişkin de şu verileri paylaştı: "Belediye Kanunu nüfusu 100 bini aşan her belediye sığınak açmalı der. Oysa Ankara’da yalnızca 4 yerel yönetimin sığınağı ve kadın danışma merkezi bulunuyor. Ankara’daki kadın örgütleri '4 sığınak Ankara için yeterli değildir' diyorlar. 2016 yılında insan ticaretine maruz kalmış kadınlara yıllardır hizmet veren Kadın Dayanışma Vakfı Sığınağı bir gecede kapanmak zorunda kaldı. Büyük Şehir Belediyesi Vakıf'la olan protokolünü sebepsiz yere, haber vermeden iptal ederek sivil toplumla belediyelerin iş birliğine dair bu önemli örneği de heba etmiş oldu."
 
KADINDAN YANA BELEDİYE
 
HDP Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu, partisinin önerisine ilişkin şunu söyledi: "Bi alanda geniş bir çalışma yapıyoruz. Katılımcı ve demokratik yollarla, meslek örgütleri, sivil toplum, hemşeri dernekleri, halk inisiyatifleriyle görüşmelerle bir politik program inşa ediyoruz. Bunu yakında sizinle paylaşacağız. Ama bir sırrımızı verelim. Başkent Ankara’da toplam 1317 muhtarımız var. Bu muhtarların kaçı erkek ve kaçı kadın biliyor musunuz? 1240 erkek muhtara karşılık sadece 77 muhtar kadın. 
 
Benzer şekilde Büyükşehir Belediyesinde 139 meclis üyesinin sadece 14’ünün kadın olmasının da büyük bir ayıp olduğunu düşünüyoruz. HDP olarak kadınsız politikanın sadece asfalt ve beton demek olduğunu görüyoruz. Kadınlar belediyelere geldikçe asfalt ve beton değil, doğanın ve toplumun ihtiyaçları politika olacak. Belediyelerde eşitlik birimleri, mahallelerde kadın komiteleri oluşturarak; mahalle mahalle kadınların ihtiyaçlarını tespit ederek buna göre bir belediye bütçelemesi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
 
Kerestecioğlu, yerel seçimlere ilişkin "Bu seçim Ankaralılar için kimin partisinin imar artışı yapacağına karar vereceğimiz bir seçim olmayacak. Biz imar artışı dışında bir belediyecilik için seçimlerde çalışacağız. Bu seçimi “imar artışı” diyenlerle “insan ve doğa” diyenlerin seçimi haline getireceğiz" dedi.