KADIN
KDF Kadın Korosu ezgilerini 8 Mart kadın grevi için söyleyecek
KDF Kadın Korosu üyesi Hacer Elçin, 10 yıllık mücadelelerinin kuruluşunun başlangıcını "Biz artık şarkı dinlemek değil şarkı söylemek istiyoruz" diyerek özetliyor. 8 Mart kadın grevine ses vermek için düzenleyecekleri etkinlikle ise tüm kadınlara 8 Mart'ta hayatı durdurma çağrısı yapıyor.
Kangal Dernekleri Federasyonu (KDF) Kadın Korosu, 2 Mart'ta kuruluşunun 10. yılını kutlayacak. 10 yıl önce 8 Mart'ta kuruluşunu ilan eden KDF Kadın Korosu, 2 Mart'ta Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde yapacağı etkinlikte 8 Mart kadın grevini selamlayacak. KDF Yönetim Kurulu üyesi ve Kadın Korosu çalışanı Hacer Elçin, 10 yıllık mücadele ve deneyimlerini ETHA'ya anlattı.
Elçin'in ETHA'nın sorularına verdiği cevaplar şöyle:
ŞARKI DİNLEMEKTEN BIKIP SÖYLEMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
KDF Kadın Korosu olarak 10. yılınızı kutlamayı hazırlanıyorsunuz. İlk kuruluş sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Biz 2009 yılında ilk olarak Kangal Dernekleri Federasyonu Kadın Komisyonu'nu kurduk. Kadın Komisyonu çalışmalarının içerisinde kadın korosu, halk dansları ve tiyatro grupları vardı. Tiyatro çalışmaları bir dönem ilerledi, birkaç kez karma oyunlar sergiledik. Sadece kadınların olduğu halk oyunu grubumuz vardı. 10 yıl boyunca böyle birçok kültürel sanatsal etkinlik yaptık, başkaca kurumların etkinliklerinde sahne aldık. Kadın korosu olarak ise her yıl en az bir ya da iki kez kendi etkinliklerimizde sahne aldık.
KDF Kadın Korosu olarak kurulduğumuzdan bu yana geleneksel olarak her yıl 8 Mart'ta mutlaka kapalı salon etkinliği hazırlıyoruz. Kendi pankartlarımızla ve dövizlerimizle 8 Mart'ta alanlarda oluyoruz. Bu yıl da 2 Mart'ta Candaş Kültür Merkezi'nde üç aydır çalışmalarını yürüttüğümüz etkinliğimizi yapacağız. Bu seneki etkinliğimizi 8 Mart Kadın Grevi'ne atfettik. Etkinliğimizin ana teması "8 Mart kadın grevi" olacak. Koronun müziklerin, halk türkülerinin, ağıtların ya da marşların teması kadınlar olacak. Dünya'da ve Türkiye'de yapılacak olan 8 Mart kadın grevine biz de Kangallı kadınlar olarak böyle ses vereceğiz.
DÖRT DUVAR ARASINDAN ÇIKMAK KADINLARI ÖZGÜRLEŞTİRİYOR
10 yıl önce kadın korosu kurmaya nasıl karar verdiniz? Nereden yola çıktınız? O cesaretinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Biz "Kangallı kadınlar" sloganıyla yola çıktık. "Kadınlar konuşuyor KDF'de buluşuyor" sloganı ile tartışmalar ve toplantılar yapmaya başladık. Bu sürecin sonunda "Biz artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyoruz" dedik. Çünkü biz kadınlar sürekli şarkılar dinledik, bu kez ise kendimiz şarkı söylemek için yola çıktık. Böylece KDF Kadın Korosu'nu kurmuş olduk. İlk olarak koroda 5-10 kadındık, bugün ise 35 kadınız. 50 kadının oluşturduğu koroda şarkı söylediğimiz de oldu elbette. Şarkı dinlemekten bıkan ve şarkı söylemek isteyen ev emekçisi, üretimin doğrudan içindeki, öğrenci bütün kadınlar bu koroda özgürleşti.
Zaman zaman erkeklerden, "Nereden bu kadın komisyonunu kurdunuz, eşlerimiz artık bulaşık yıkamıyor, gece sokağa çıkmak istiyorlar" gibi serzenişler de geldi ama kadınlar da kadın korosunun ve çalışmalarının kendilerini özgürleştirdiğini söyledi. 10 yıl içerisinde birçok kadın arkadaşımız geldi, gitti; ama kadınların birlikte olduğu zaman daha güçlü olduğunu gördük. Bu nedenle yıllardır "Kadınlar birlikte güçlü" sloganını da kullanıyoruz.
KADIN GERVİNE HER KADIN DESTEK VEREBİLİR
10 yıl önce yine bir 8 Mart gününde kuruluşunu ilan ettiniz, bugün de dediğiniz gibi tüm dünyada kadın grevi örgütlendiği zaman diliminde 10. yılınız kutluyorsunuz. KDF 8 Mart grevini nasıl değerlendiriyor?
Kadınlar olarak 8 Mart kadın grevini tartıştığımızda tüm kadınlar çok heyecanlandı. "Kadın grevi olabilir mi, 50 ülke de kadın grevi var mı, biz kadın grevi yapabilir miyiz" gibi birçok şeyi tartıştık. KDF'li kadınlar olarak 8 Mart'ta kadın grevine nasıl ses verebileceğimizi tartıştık ve o gün 10 dakika işe geç başlama, kadınların yakasına kurdele takması ya da bulaşık yıkamaması gibi birçok öneri geldi.
Kadınlar Birlikte Güçlü'nün bileşeniyiz, KBG Türkiye Buluşması'na gittiğimizde ve kadın grevi önerisi geldiğinde de aynı heyecanı yaşamıştık. Kadın aklının dediği her şeyin iyi olduğunu artık kadınlar kavradı. 2 Mart'taki etkinliğimizde erkekler de söz almak istiyor örneğin, ama biz kadınlar kararlıyız, etkinliğimizde erkeklere söz vermeyi düşünmüyoruz.
KADINLAR İSTERSE HAYATI DURDURUR
Son olarak 8 Mart'a giderken kadınlara bir çağrınız var mı?
Kadınlar isterse hayatı durdurur, bunun gerçekliğine inanıyoruz. 8 Mart'ta hayatı durdurmak bu bakımdan önemli. Her gün 5 kadın öldürülüyor, bu nedenle kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzün son bulması için biz de kadınların artık grev yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle bütün kadınları 8 Mart'ta sokağa çağırıyorum.