2 Ekim 2024 Çarşamba

KCK: Şengal halkının iradesinin olmadığı anlaşmalar kabul edilemez

Irak ile Güney hükümetinin Şengal'e ilişkin yaptığı anlaşmaya dikkat çeken KCK, "Şengal halkının iradesi olan Özerk yönetimin içinde olacağı görüşme ve karar sürecinin işlemesi şarttır. Bunun dışındaki tüm tutumlar tehlikeli ve kabul edilmeyecektir" dedi.

KCK Dış İlişkiler Komitesi, Irak ile Güney Kürdistan hükümeti arasında Şengal'e ilişkin yapılan anlaşmayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

KCK açıklamasında "9 Ekim tarihinde Irak Hükümeti ve Güney Kürdistan hükümeti adına yapılan ve basına yansıyan açıklamalarda Şengal'in geleceği konusunda anlaşma sağlandığı belirtilmektedir. Anlaşmanın bütün boyutları ve ayrıntıları henüz açıklanmış değildir. Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nin yaptığı açıklamada ise yapılan bu anlaşmadan bilgi sahibi olmadıkları, iradeleri dışında kararlar alındığı, kendilerine bu görüşme ve anlaşmalarda yer verilmediği ifade etmişlerdir. Şengal Özerk yönetimi ve halkının içinde olmadığı ve görüşünün alınmadığı herhangi bir kararı kabul etmeyecekleri konusunda irade beyan etmişlerdir. Şengal özerk iradesinin bu açıklamasına Êzidî halkı, Êzidî Partileri, onlarca Irak Parlemeteri ve aşiretler de destek açıklamaları yapmıştır. Bu anlamda Şengal'in esas sahiplerinden oluşan ve halk iradesini ve Özerk yönetimin açıklamalarını destekliyoruz" diye belirtildi.

ÊZİDÎLERİ KATLİAMLA KARŞI KARŞIYA BIRAKANLARIN KARAR ALMASI KABUL EDİLEMEZ
3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD saldırdığında, Êzidî halkının katliam ve ferman ile karşı karşıya bırakanların, Şengal'i kurtaran Şengal halkının çocuklarını, kanun dışı ve çıkarılması gereken güçler olarak tanımlamasının kabul edilmez olduğu kaydedilen açıklamada, "Şengal Demokratik Özerk Meclisi meşru ve resmidir. Êzidî halkını soykırım ile yüz yüze bırakıp kaçanların, Êzidî halkını koruyanları 'çıkarılması gereken güç' olarak tanımlaması; ne siyasi, ahlaki, insani, ne de vicdanidir. Êzidî kadınlarının köle pazarlarında satılmasına neden olanların, Êzidî halkı ve Şengal hakkında karar alması kabul edilemezdir" denildi.

FERMAN VE KATLİAMLARIN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DE DEVAM EDECEĞİ ANLAMINA GELMEKTEDİR
Açıklamada, "Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve halkının içinde olmadığı herhangi bir anlaşma ve görüşmenin, Şengal'de yaşayan Kürt Êzidî halkımızın iradesini tanımama anlamına gelmektedir. Hele bunun belirtildiği gibi BM gözetiminde yapılması bir başka büyük felakettir. Arka kapı, gizli diplomatik oldu bittiler ile yapılan görüşmeler ve anlaşmaların Êzidî halkımıza dönük geliştirilen ferman ve katliamlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceği anlamını taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.

BU AÇIKLAMALARI KINIYORUZ
KDP basınının adeta özel savaş merkezi gibi propaganda yaparak, alanda bulunan 'PKK güçleri çıkarılacak' demesinin de gizli, Şengal halkının içinde olmadığı anlaşmalarının amacını ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, "Êzidî halkımızı ferman ve soykırımdan kurtaran HPG gerillaları, görevini tamamladıktan sonra, Şengal'in savunmasını Êzidî yerli halkından oluşan YBŞ-YJŞ güçlerine devretmiş ve çekilmişlerdir. TC'nin kirli ve kara propagandasının bir parçası olan bu açıklamaları kınıyoruz" diye belirtildi.

KCK açıklamasının devamında şunları belirtti:
"Şengal Êzidî halkının kendisini yöneteceği ve savunacağı özerk bir yönetimin kendi geleceklerini ilgilendiren tartışmalarda esas aktör olması kadar doğal bir şey yoktur. Şengal halkının iradesi olan Özerk yönetimin de için de olacağı bir görüşme ve karar sürecinin işlemesi şarttır. Bunun dışındaki tüm tutumlar tehlikelidir ve kabul edilmeyecektir.

"Halkımızın her yerde bu duruma karşı tutum alması ve harekete geçmesi gerekir. Zaten 6 yıldır özerk bir temelde kendisini yöneten ve savunan bir sistem Şengal'de vardır ve bu yeni anlaşmalarla kabul edilinceye kadar kesintisiz bir mücadele yürütülmelidir. BM başta olmak üzere uluslararası mekanizmaları yanlış ve Êzidî halkımızın geleceğini ve yaşamını tehlikeye koyacak bu tutumlara tavır koymaya çağırıyoruz."