3 Ekim 2024 Perşembe

KCK ana davasında mütalaa hazırlanacak

Yargıtay'ın bozma kararı üzerine HDP milletvekilleri Pero Dündar ve Tayip Temel'in de aralarında olduğu 36 isim yönünden bozulan KCK ana davasında mütalaa hazırlanacak.

KCK ana davasında yargılanan 154 siyasetçiye dönük verilen kararların Yargıtay tarafından 118 isim yönünden onanması, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar ve Tayip Temel ‘in de bulunduğu 36 isim yönünden ise bozulması üzerine davanın 3. duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan milletvekili Pero Dündar, Ali Oruç ve avukatları katıldı.

DÜNDAR, KÜRTÇE SAVUNMA VERDİ
Dündar, tercüman eşliğinde Kürtçe verdiği ifadesinde davanın daha önceki aşamalarında beyanlarda bulunduğu gibi KCK davalarının Kürt siyasetçilere yönelik bir kumpas davası olduğunu söyledi. Dündar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan "10 soruda 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullahçı Terör Örgütü" başlıklı raporda Ergenekon, Balyoz, Selam-Tevhit, Tahşiye, Askeri Casusluk davaları ile birlikte KCK davaları için de "kumpas davaları" tanımında bulunulduğunu hatırlattı.

O dönem de bu davaların temelini oluşturan gizli tanık beyanlarını kabul etmediklerini ifade eden Dündar, hukuksuz biçimde 5 yıl boyunca tutuklu kaldığı dosyaya dair Yargıtay'ın verdiği bozma kararının doğru karar olduğunu ve bir siyasetçi olarak haklarında devam eden bu kumpas davasında beraatını talep etti.
 
GİZLİ TANIK BEYANLARI SORULDU
Ardından Ali Oruç savunmasını yaparak beraatını istedi. Mahkeme başkanı, Ali Oruç'a etkin pişmanlıktan yararlanan Ali Erçek'in hakkında "örgütün maliyesine baktığı", yine "Kısmet" isimli gizli tanığın ise örgüte ait bir şirkette maaş almadan çalıştığı yönünde verdikleri ifadeleri sordu. İddianamede yer alan açık ve gizli tanıkları tanımadığını, haklarında yalan beyanda bulunduklarını belirten Ali Oruç, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Alınan tanık ifadesinin ardından savunma yapan Ali Oruç'un avukatı, iddianamede müvekkili hakkında yer alan her iki tanık beyanlarının soyut anlatımlara dayalı olduğunu, "Kısmet" isimli gizli tanığın beyanlarına dayanan ve müvekkiline ilişkin dosyanın öncesinde tefrik edilerek mevcut dava dosyasıyla birleştirildiği dosyaya dair Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdiğini hatırlattı. Avukat, dosyanın kolluk kuvvetlerinin dayatmaları sonucu alınan gizli tanık beyanları ile oluşturulması nedeniyle müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi.

Diğer avukatlar da dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 5 Nisan 2022 tarihine erteledi.