3 Ekim 2024 Perşembe

Kayıp yakınları: Tahir Elçi'nin katillerin cezalandırılsın

Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır Şubesi, bu hafta, aynı zamanda ölüm yıldönümü olan kayıpların avukatlığını yapan Tahir Elçi dosyasını ele aldı. Elçi'nin katillerinin cezalandırılması istenerek, davanın takipçisi olacağı vurgulandı.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 616. haftalarında Diyarbakır'da katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katillerinin cezalandırılmasını istedi.

Online yapılan açıklamada Elçi'nin yaşam hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, aynı zamanda dernekleri üyesi olan Elçi'nin 1990'lı yıllarda yargısız infaz, "faili meçhul" ve köy yakma davalarında mağdurların avukatlığını üstlendiğini hatırlattı.

Elçi'nin, 1994 yılında 26 kişinin ölümüne neden olan Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, Lice Davası, Temizöz Davası, Roboski Katliamı gibi pek davanın avukatlığını yaptığı söyleyen Zeytun, Elçi'nin Sur'da bulunan Dört Ayaklı Minare önünde, çatışmalarda zarar gören tarihi eserlere dikkat çekmek için açıklama yaptığı sırada katledildiğini hatırlattı.

'4,5 YIL SONRA DAVA AÇILDI'
Zeytun, Tahir Elçi'nin katellerinin yargılanması için etkili bir soruşturma süreci işletilmediğini belirterek, "Olaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 4,5 yıl sonra TMK ile yetkilendirilmiş ihtisas mahkemesi olan Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianame ile davaya dönüşmüştür. Hazırlanan iddianamenin sevk maddesinde Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayı hakkında taksirle insan öldürme suçunun oluştuğu değerlendirilmesi yapılmıştır" dedi.

'DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
İlk duruşmada izleyicilerin alınmadığını, Türkan Elçi ve avukatların salondan çıkarılmak istendiğini hatırlatan Zeytun, bu yaklaşım nedeniyle mahkeme heyetinin adil ve usule uygun yargılama yapamayacağı kanaatinin oluştuğunu kaydetti. Zeytun, bunun üzerine aile avukatlarının "reddi hakim" talebinde bulunduğunu anımsattı.

Bir sonraki duruşmanın 3 Mart 2021'de görüleceğini hatırlatan Zeytun, "Av. Tahir Elçi'nin katledildiği olaya ilişkin hukuk ilkelerinden ve ciddiyetinden yoksun bu davanın, gerçek anlamda adaletin sağlandığı bir davaya dönüşmesi için mücadele edeceğimizi ve takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile paylaşmak isteriz" dedi.