24 Kasım 2024 Pazar

Kayıp yakınları Ebubekir Aras'ın akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınları tarafından kayıpların bulunması için yapılan eylemde, 13 Temmuz 1994 tarihinde bekçilik yaptığı kamyon garajına yapılan baskında gözaltına alınarak panzere bindirilen ve bir daha haber alınamayan Ebubekir Aras'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 492'ncisi dernek binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde,13 Temmuz 1994 tarihinde bekçilik yaptığı kamyon garajına yapılan baskında gözaltına alınarak panzere bindirilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ebubekir Aras'ın akıbeti soruldu.
 
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "Bu coğrafyada işlenen binlerce cinayetin failleri hala bulunamadı. İşlenen bu cinayetler zamanın siyasi emrinde olan kamu görevlileri ve JİTEM tarafından yapılıyordu" dedi. 1990'lı yıllarda katledilenlerin hiçbirinin hesabının sorulmadığını söyleyen Zeytun, "Adaletin yerinde ve zamanında tecelli etmesi gerekir. Yaşanan tüm bu kayıpların failleri derhal yargılanmalıdır" diye konuştu.
 
Ardından haftanın basın açıklamasını İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın okudu. Ebubekir'in 13 Temmuz 1994'te çalıştığı kamyon garajında polisler tarafından gözaltına alındığını ardından ise panzere bindirildiğini söyleyen Yalçın, "Yine aynı gün ayrı ayrı adreslere yapılan baskınlarda Ebubekir Aras'ın dışında 5 kişi daha gözaltına alındı. Olaydan bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki herkes serbest bırakıldı" diye kaydetti.
 
Kardeşi Abdurrahman Aras'ın bir haftanın ardından Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek ağabeyinin akıbetini sorduğunu söyleyen Yalçın, "Emniyetteki görevli polis memurları kardeşine Ebubekir'i gözaltına aldıkları günün akşam saatlerinde serbest bıraktığını söyler. Abdurrahman Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan 5 kişiyle görüşme yapar. Her beş kişi de beraber gözaltına alındıklarını ve kendilerine çok ağır işkenceler yapıldığını, elektrik verildiğini belirtirler. Ebubekir'e elektrik verdikleri sırada yaşamını yitirdiğini ve bu esnada gözaltındaki 5 kişiye bu ölüm olayı nedeniyle elektrik vermeyi kestiklerini anlatırlar" ifadelerini kullandı.
 
Olaya ilişkin bu her beş şahısın da dönemin şartlarından dolayı mahkemede tanıklık yapmaktan çekindiğini söyleyen Yalçın, "Ebubekir'in kardeşi tekrar Cizre İlçe Emniyeti'ne gider ve söz konusu kişilerin tanık olduğu durumu anlatır. Kendisine elektrik verildiği için yaşamını yitirdiğine tanık olan kişilerin beyanlarını aktarır. Ebubekir'in kardeşi bunları söyleyince Ramazan ve İbrahim adlı polis memurları Ebubekir'in yaşadığını ve şimdilik sabretmeleri gerektiğini söyler" dedi.  
 
Ardından Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün, olay hakkında Ebubekir'i gözaltına alınıp serbest bırakıldığına dair bir belge düzenlediğini kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: "Belgede gözaltı tarihi 17 Temmuz 1994 sabah 05.00 olarak belirtilir. Salıverilme tarihi ise aynı gün akşam saat 20.30 olarak yazılır. Ancak Ebubekir'in okuma yazması ve imza atabilme durumu varken belgenin altına parmak bastırılmıştı. Yine belgedeki gözaltına alınma tarihi gerçeği yansıtmıyordu. Babası oğlunun akıbetini öğrenmek için Mardin Valiliği'ne başvuruda bulunur. Mardin Valiliği, babaya vermiş olduğu cevapta oğlunun aynı gün sabah gözaltına alındığını ve aynı tarihte akşam saat 20.30'da serbest bırakıldığını belirtir. Bütün arama çabalarına rağmen gözaltına alınan Ebubekir Aras'tan bir daha haber alınamaz."
 
Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan aileler, bir sonraki hafta bir araya gelmek üzere basın açıklamasını sonlandırdı.