21 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları Ali Tekdağ'ın akıbetini sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirilen oturma eylemlerinin 509'uncusunda, 1994 yılında Diyarbakır'da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Tekdağ'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 509'üncusu, Valiliğin kayıp eylemlerini yasaklayan keyfi ve hukuk dışı kararı nedeniyle İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi.
 
Şube binasında gerçekleşen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şube yöneticileri ve üyeleri, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceröen, KESK Şubeler Platformu, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1994 yılında Diyarbakır'da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Tekdağ'ın akıbeti soruldu.
 
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması amacıyla vermiş oldukları mücadelenin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması için vermiş oldukları mücadelenin aynı zamanda bir demokrasi ve hak mücadelesi olduğunun altını çizen Örhan "Çünkü şunu belirtiyoruz. Biz kayıp yakınları kayıplarımızın başına ne getirildiyse açığa çıkarılmadığı sürece, bu ülkede demokrasiden bahsetmek kesinlikle mümkün değildir. Geçmiş yıllarda yakınlarımızın başına getirilen felaketlerden sonra, nasıl kaybettirildiklerini şahitleriyle ispatlı bir şekilde belgeledik ve savcılıklara suç duyurularında bulunduk. Maalesef geçmişten günümüze binlerce kayıp başvurusuna rağmen hiçbir fail yargılanmadı, ya da yargılandıysa bile hiçbir fail cezalandırılmadı. Yargı önüne çıkarılan failler de, beraat ettirildi. Onları beraat eden yargı mensuplarının şunu sormak istiyoruz. Sizin vicdanınız gerçekten rahat mı?" diye konuştu.
 
Örhan daha sonra, 13 Kasım 1994 tarihinde Diyarbakır'da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Tekdağ'ın akıbeti soruldu.
 
Yapılan konuşmaların ardından tüm kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi.