2 Ekim 2024 Çarşamba

Kayıp ilanı için gittiği TEM'deki ifadesi Kobanê Davası'na eklendi

Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nde 2020 yılında alınan ifadesi üzerine Kobanê Davası'nda tanık olarak dinlenen N.K., davayla ilgisinin olmadığını belirterek, "Neden tanık olarak getirildim?" diye sordu. 

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın 11'inci duruşması, 3'üncü gününde Sincan Hapishanesi’nde görülmeye devam ediyor. Duruşmaya tutuklu yargılanan siyasetçilerin yakınları, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Mahmut Toğrul'un yanı sıra partinin Ankara il ve ilçe yöneticilerinden çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı. 
 
Sincan Hapishanesinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı hapishanelerdeki siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Bazı siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.
 
GİZLİ TANIK GİZLENDİ!
Duruşma, mahkemenin dosyaya gelen yeni evraklara dair bilgi vermesiyle başladı. Mahkeme başkanı, ifadesi sonradan dosyaya giren gizli tanık "HERMES"in beyanının imzalı örneğinin istenmesine karşı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "tanık deşifre olur" gerekçesiyle imzalı örneğini göndermediğini belirtti. 
 
AVUKATIN MİKROFONU KAPATILDI
Duruşma, tanık N.K.'nin dinlenmesiyle devam etti. Mahkeme başkanı, dosyada yargılayanların isimlerini okunmasına karşı çıkan avukat Kenan Maçoğlu, tüm sanıkların isimlerinin okunmamasını istedi. N.K.'nin 6 Ocak 2020'de Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nde tanık sıfatıyla alınan ifadesinde kiminle ilgili beyanı varsa, onların isimlerinin okunmasını talep etti. 
 
Maçoğlu'nun mikrofonunu kapatan mahkeme başkanı, talebi kabul etmeden hakkında dava açılan tüm kişilerin isimlerini okudu. 
 
TANIK: NİYE BURADAYIM?
N.K., neden tanık olarak dinlendiğini bilmediğini ifade ederek, "Selahattin Demirtaş için sanırsam buradayım. Bu davaya neden tanık oldum, müdahil oldum, bunu da bilmiyorum. Eski eşimle ilgili bir şeyler oldu sanırım. Ben hakkında bir ifade de vermedim. Sadece herkes gibi Selahattin Demirtaş'ı vekil olarak tanırım. Saydıklarınızı da vekil olarak bilirim. Eski eşimle de 12 yıl oldu ayrılalı. Kendisi için de öyle bir ifade kullanmadım. Emine Ayna ile ilgili de sadece vekil olarak bilirim" dedi.  
 
'DAVAYLA İLGİM YOK'
Mahkeme başkanının, daha önce verdiği ifadeyi hatırlatması üzerine tanık N.K., "Evet doğru. Eski eşim Nedim Taş'tır. Oğlum kaçırılınca, sadece karakola kayıp ilanı için gittim, orada da sorulan sorulara verdiğim cevaplardan ibaret önceki ifadem, bu davayla bir ilgisi yok" diye belirtti.  
 
Mahkeme başkanının, "Eski eşiniz kimi tanıyordu? Kimler gelir giderdi?" sorusuna, "Ben de bildiğim isimleri söyledim. Bundan ibaret. Suç duyurusunda da bulunabilirdim. Her defasında mahkemeye çağrılıyorum. Kimse hakkında aksi bir ifade vermedim" dedi. 
 
'SOKAKTAN TANIK TOPLAYALIM'
Söz alan avukat Kenan Maçoğlu, sözünü bitirmeden mikrofonunun kapatılmasına tepki göstererek, "Biz de o zaman sokaktan topladıklarımızı getirip burada tanık olarak dinletelim. Siz keyfiniz isteyince mikrofonu açıp kapatıyorsunuz" şeklinde konuştu. Mahkeme başkanı, ismi geçenlerin sokaktan toplanmadığını, iddianamede olduğunu ifade etti. Sözünü sürdüren Maçoğlu, "İddianamenin neresinde var? Yok. Elimizde daha önce verdiği ifadesi de var. Bu nedenle itiraz ettik. Sadece ifadesinde yer alan isimleri okuyun dedik. Başka kişiler hakkında soru soramazsınız. Tanığın görgüsü neyse, ona göre soru sormalısınız. Hukuki sınırlarınızı bilmeniz lazım. Bu durum bundan sonra dinleyeceğiniz tanıklar için de geçerli" diye konuştu.
 
N.K.'NİN DOSYAYA EKLENEN İFADESİ
N.K.'nin tanık olarak dinlenmesine gerekçe gösterilen ve dosyaya eklenen 2020 tarihli Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nde alınan ifadesinde, Nedim Taş, Hüseyin Cengiz, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Hava Özcan, Hacer Karataş, Halit Boğa, Velyettin Boğa'nın isimleri verilerek, haklarında beyanlarının alındığı görüldü. N.K.'nin ayrıca oğluna ve eşi Nedim Taş'a dair beyanları yer aldı.