20 Eylül 2024 Cuma

'Katliam yasası' görüşmeleri başladı

"Katliam yasası" görüşmesi usulsüzlüklerle başladı. Komisyon önündeki, görüşmeleri canlı yayınlayan televizyonların kabloları sökülerek, görüşmelerin izlenmesi engellendi. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların "uyutma" adı altında katledilmelerine olanak sağlayacak olan "katliam yasası" görüşmeleri Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda başladı. 

Bugün gerçekleşen görüşmeler de gergin başladı. Hayvan hakları savunucuları ve veteriner hekimler komisyona alınmadığı gibi koridorda beklemesi de engellendi. 

Komisyon önünde komisyon görüşmelerini canlı yayınlayan televizyon kabloları sökülerek, yayın yapılması engellendi. Duruma tepki gösteren DEM Parti, EMEP, TİP’li vekillere AKP’liler "yalan söyleyen sizin gibilerdir" diyerek tartışmayı maniple etmeye çalıştı. AKP’liler, "Bu görüşmelere yayımlanmayacak" dedi. 

Öte yandan oturma düzeninde de değişikliğe gidildi. Ön sıralara komisyon üyeleri ve grup başkan vekilleri ile AKP'liler otururken, yasaya karşı olan milletvekilleri boş koltuklara yani arkada kalanlara oturmak zorunda kaldı.

Milletvekilleri hayvan katliamını olumlayan ve yasallaştırmak isteyen yasanın oldu bittiye getirilerek geçirilmesini engellemeye çalışıyor.

GEÇEN HAFTAKİ GÖRÜŞMEDE NE OLDU?
AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 18 Temmuz Cuma günü Vahit Kirişci başkanlığında görüşüldü. Görüşmelere alınmayan hayvan hakları savunucuları, Meclis koridorunda darp edildi. Hayvan katliamı yanlılarının alındığı komisyonda hayvan haklarına karşı olanlar, AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından sık sık provokasyon çıkarıldı. Hayvan haklarını savunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, "PKK bir terör örgütüdür" denilerek engellenmek istendi.

İLK ÜÇ MADDE KABUL EDİLMİŞTİ
Geçmiş görüşmede kanun değişikliğinin ilk üç maddesi kabul edildi. 18 saatlik görüşme sonrası kabul edilen üç maddeye göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.