20 Eylül 2024 Cuma

'Katliam yasası' AKP-MHP oylarıyla komisyondan geçti

Sokak hayvanlarının öldürülmesine yol açacak Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Sokak hayvanlarına dönük katliamın önünü açan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 3 gün süren görüşmelerin ardından AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil'in gündeme getirdiği teklifin 4. maddesinde yer alan "rehabilite edilenler" ifadesi, "rehabilite edilen köpekler" şeklinde değiştirilerek, kediler kapsam dışına alındı.

Teklifin 5 maddesi ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 13. maddesine birinci fıkradan önce gelmek üzere şu fıkranın eklenmesine karar verildi: "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir."