3 Ekim 2024 Perşembe

Katledilenler, 21 Aralık'ta Maraş'ta anılacak

HDP, 42. yılında Maraş'ta katledilenleri andı, katliamcı zihniyetin bugün de sürdüğünü söyledi. HDP, 21 Aralık Pazartesi günü Maraş'ın Pazarcık Yolboyu Köyü'nde Mehmet Mengücek'in mezarında ve Yörükselim Mahallesi'ndeki Erenler Cemevi'nde anmalar düzenleyeceklerini duyurdu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Maraş katliamının yıldönümü dolasıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıya HDP Halklar ve İnançlar Komisyon Eşsözcüsü Tülay Hatimoğulları ile milletvekilleri Gülistan Koçyiğit, Ali Kenanoğlu, Hüseyin Kaçmaz, Rıdvan Turan, Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Feleknas Uca, Kemal Bülbül ve Musa Piroğlu katıldı.

Maraş'ta katledilenleri anan Hatimoğulları, 42 yıl önce 19-25 Aralık 1978'te Alevi ve sol sosyalistlerin katledildiğini söyledi. Hatimoğulları, her aşaması planlı ve organize olduğu tescil edilmiş olan katliamda, resmi rakamlara göre 111 kişinin, tanıklara göre ise yüzlerce kişinin katledildiğini söyledi. 

'HAMİLE KADINLARIN KARINLARI KESİLDİ, KAZANLARDA KAYNATILDILAR...'
Hatimoğulları, şu bilgileri paylaştı: "Yine resmi rakamlara göre Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı. 100'ü aşkın işyeri tahrip edildi. Gayrı resmi rakamlar ise bu tablonun çok daha korkunç boyutlarda olduğunu ortaya koydu. Maraş'ta yaşananlar bir katliamdan da öte bir soykırımdı. Çünkü burada Alevi evleri önceden belirlenip, açıkça hedef alınarak kırımdan geçirildi. 80 yaşındaki Cennet Çimen nenenin görmeyen gözleri oyularak katledildi. 8 aylık hamile Esma Suna'nın karnı yarılıp çıkarılan ceninin parçaları duvardan kazınarak çıkarıldı. 12 yaşındaki Ali Traş kolları bacakları kesildikten sonra bir kazan içinde kaynatıldı."

'ALEVİ SOYKIRIMI'
"Anlatırken zorlanılan, kelimelerin yetersiz kaldığı Maraş katliamı; Alevilerin soyunu tüketmek, geleceğini bitirmek için yapılan bir soykırımdı" diyen Hatimoğulları, Alevilerin az sayıda yaşadıkları mahallelerde savunmasız kaldıkları, yıllarca bir birlerine gidip gelenlerin Alevi komşularını öldürecek ruh haline getirildiğini ifade etti. 

'TÜM KATLİAM DAVALARINDA CEZASIZLIK UYGULANDI' 
Cezasızlık uygulamasının da bir diğer can yakıcı durum olduğunu ifade eden Hatimoğulları, şunları söyledi: "Bunu Yavuz Sultan Selimlerin kılıçlarıyla biçilen Alevi soykırımında gördük. Sivas'ta, Çorum'da, Gazi'de, İştibrak'ta, Lazkiye'de gördük. Ve Maraş davasında da gördük.

Yıllara yayılan dava süreçleri, bulunamayan failler, mağdur avukatlarının uğradıkları faili meçhul cinayetler ve mezarları dahi bulunmayan toplu olarak gömülen cenazeler bu trajedinin özetidir. 23 yıl süren 804 sanığın yargılandığı davalar sonucunda göstermelik verilen cezalar bile uygulanmadı. Her ne hikmetse katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise hiç ulaşılamadı."

"Demokrasinin geçtiği en önemli yollardan biri; farklı kültür, inanç ve etnik kimlikteki insanların asli hakkı olan eşit yurttaşlık haklarını tanımak değil midir?" diye soran Hatimoğulları, bunun için mücadele ettiklerini söyledi. 

21 Aralık Pazartesi günü Maraş'ın Pazarcık Yolboyu Köyü'nde Mehmet Mengücek'in mezarında ve Yörükselim Mahallesi'ndeki Erenler Cemevi'nde anmalar düzenleyeceklerini duyuran Hatimoğulları, bir kez daha Maraş'ta katledilenlerin andı.

Hatimoğulları, Ezidi halkının Ezi Bayramı'nı ve Dünya Arapça Günü'nü de kutladı.