22 Eylül 2024 Pazar

Kasım şehitleri Qamişlo'da anıldı

Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu ve Şehit Aileleri Kurumu, Kasım ayında ölümsüzleşen savaşçılar için Kuzey ve Doğu Suriye?nin Qamişlo kentindeki Şehit Delil Saruxan Şehitliği'nde anma etkinliği düzenledi.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Şehit Aileleri Kurumu ve Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Şehit Delil Saruxan şehitliğinde Kasım şehitlerini andı.
 
Anma alanına Kasım ayı şehitlerinin fotoğrafları asıldı. Yüzlerce şehit ailesinin katıldığı anma, saygı duruşu ile başladı.
 
YPG/YPJ adına konuşan Alan Qamişlo, “PKK’nin 41. yılını bütün şehitlerimize kutluyoruz. Önder Apo şehitlere bağlı olduğunu onların mücadelesinin sürdürücüsü olduğu için Haki Karer yoldaşın şehadetinin hemen ardından PKK’nin kuruluşunu ilan etti. Bizde önder Apo’nun felsefesi ve ideolojisiyle bu topraklarda özgürlük uğruna şehitler vermeye devam ediyoruz" dedi.
 
Kuzey Suriye halkları olarak yeni bir dönemden geçtiklerini ifade eden Qamişlo, “Demokratik ulus projesi 7 yıldır bu topraklarda yaşam buluyor.  İşgalci Türk devleti Ortadoğu'da çıkan savaştan faydalanarak varlığı ve yokluğu için direnen Kürtlere karşı DAİŞ ve El Nusra çetelerini desteklediler. Kürt halkının, Arap ve Süryani halklarının kahramanlıkları ile bu çeteler ve onları destekleyenler Kobane başta olmak üzere Kuzey Suriye’den def edildiler. Kobane direnişi ile herkes anladı ki bu devrim başka devrimler gibi değil. Bu devrim Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi ile yaşam buluyor” diye belirtti.
 
"Bugün gün gün işgalci Türk devleti bu devrimi boğmaya yönelik açıklamalar yapıyorsa Rojava devrimine saldırıyorsa bu bizim güçsüzlüğümüzden değil bu bizim ne kadar güçlü olduğumuzu gösterir" diyen Alan Qamişlo, ölümsüzleşen devrimcileri andı.
 
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu adına konuşan Beritan Asya, şehitleri andı, "Kasım ayı Rojava devrimi için Kasım şehitler ayı ne kadar önemliyse Türkiye ve Kürdistan devrimi  içinde o kadar önemli" dedi.  MLKP’nin Kasım ayını "Şehitler Ayı" ilan ettiğini hatırlatan Beritan Asya, "MLKP savaşçısı Erdal Balcı’nın 1994 yılında partinin ilanı için köprüye pankart asarken şehit düşmesinden kaynaklı bugün Kasım şehitler ayı olarak ilan edildi. Her şehidimiz sonsuz bir ezgidir, romandır, sonsuz bir yaşamdır. Ortadoğu da özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde yütürdüğümüz binlerce şehide borçluyuz” diye kaydetti.
 
Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken Beritan Asya, şöyle konuştu: “Türk devleti Efrin’ de, Kuzey Kürdistan’da kirli siyaseti ile şehitliklerimizi hedef alıyor. Şehitliğimizin bizim için önemi ne kadar çoksa işgalciler bu durumu bildiği için bizim maneviyatımıza saldırıyorlar. Varlığımız şehitlerimizdir, yaşamımız şehitlerimizdir bunun için şehitlerimizin mezarlarına saldırıyorlar.  SYPG ve Komünistler olarak biz kanımızın son damlasına kadar şehitlerimizin mücadele ruhu ile devrimimizi savunacağız” dedi.
 
Anma Kasım ayında ölümsüzleşen savaşçıların ailelerine Şehit Aileleri Kurumu’nun rozetlerinin takılması ile sona erdi.