2 Ekim 2024 Çarşamba

'Kars Belediyesi önünde Fetih namazı kılanlar 12 Eylül'ü devam ettirenlerdir'

Devrimci 78'liler Federasyonu, Halkevleri ve İHD Ankara Şubesi, Halkevleri Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında konuşan şair Ahmet Telli, "Kars Belediyesinin önünde Fetih namazı kılanlar 12 Eylül'ü devam ettirenlerdir" dedi.

HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları ve Kars Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin, Devrimci 78'liler Federasyonu, Halkevleri ve İHD Ankara Şubesi, Halkevleri Genel Merkezinde basın toplantısı  düzenledi.

Kurumlar adına açıklamayı okuyan Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Şair Ahmet Telli, son birkaç gündür yaşananlarının operasyon ve baskı uygulamasının devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Telli, "Daha önce; 31 Mart 2019 seçimlerinden 65 HDP'li belediyeden 56'sına kayyum atandı. 6 belediye başkanına 'KHK'li olduğu' gerekçesiyle mazbata verilmedi. Böylece HDP'nin kazandığı Belediyelerin tamamına yakını AKP'li kayyumlar tarafından yönetilmeye başlandı. 2002 yılından bu yana ülkeyi savaş, yoksulluk, kin ve nefret batağına saplayan AKP faşizmi, her başı sıkıştığında işaret ettiği sandığın sonuçlarını ve iradesini tanımıyor. Seçilenler kayyum ile görevden alınacaksa niçin seçim yapılıyor" diye sordu.

Kars Belediyesi'ne yapılan operasyonun demokrasiye ve halkın iradesine yapıldığını söyleyen Telli, "Kin, nefret ve intikam çığlıkları ile uygulamaya konulmuştur. Adı yolsuzluk ya da diğer adli vakalara karışanlara herhangi bir yaptırım uygulanmazken, politik sebeplerle sadece HDP'li belediyelere gözaltı tutuklama ve kayyum uygulaması kabul edilemez" diye belirtti. Bu uygulamayla halka ve demokrasiye karşı suç işlendiğinin altını çizen Telli, "Belediye Meclisinin yok sayılarak kayyum atanması yasaları hiçe saymak, tanımamaktır" diye kaydetti.

Kayyumun Kars Belediyesi önünde Fetih namazı kılmasına da tepki gösteren Telli, "Emevi Cami'sinde kılamadıkları Fetih namazını Kars Belediyesi önünde kılarak niyet ve anlayışlarını ortaya koymuşlardır. Ancak kıldıkları bu namaz işledikleri suça örtü olmayacaktır" diye konuştu.

"12 Eylül öncesinde Gazi Eğitim Enstitüsü'nü ele geçiren faşist zihniyetin Milli Eğitim Bakanı 'Gazi Eğitimi'de vatan topraklarına kattık' diyerek faşist işgali meşrulaştırmış ve sahip çıkmıştı" diye hatırlatan Telli, "Şu anki anlayış aynı anlayıştır. Kars Belediyesinin önünde fetih namazı kılanlar 12 Eylül'ü devam ettirenlerdir" dedi.

Telli, "Kars Belediye Başkanı başta olmak üzere hakkında yargı kararı olmayan ve rehin tutulan tüm seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri ve belediye meclis üyeleri ile birlikte HDP PM üye ve yöneticileri derhal serbest bırakılıp görevlerine iade edilmelidir" ifadelerini kullandı.