2 Ekim 2024 Çarşamba

Kariye Müzesi'nin fresk ve mozaiklerinin üzeri kapatıldı

Dünya sanat tarihinin başyapıtlarından olan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen Kariye Müzesi'nin fresk ve mozaiklerinin üzeri beyaz perdeyle kapatıldı.

İstanbul'un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi'ndeki çalışmaların ardından Hz. İsa tasvirleri, sembolleri ve ikonalarının üzeri beyaz perdeyle kapatıldı.

Kariye Müzesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, müzenin 30 Ekim'de Cuma namazı ile açılacağını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahir Polat Twitter üzerinden fresklerin üzerinin kapatıldığını duyurdu. Polat, şu ifadeleri kullandı: "Dünya sanat tarihinin baş yapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfsızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali. Proje Türkiye kültür mirası yöneten ve koruyan bakanlık ve kurumları."

KARİYE MÜZESİNİN TARİHİ
Kariye Müzesi, Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapı.

Kariye (Chora) Kilisesi, 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahip. Günümüze ulaşmış hali, Osmanlı döneminde ve 20. yüzyılın ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucu.

Yapı, ilk önce manastır olarak 534 yılında I. Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından yapılmış daha sonra da çeşitli onarım ve düzenlemelerden geçirildi.

Yapının önemi, Bizans İmparatorluğu'nun imparatorluk sarayı ve devlet idare merkezinin, Haliç kıyısında surlara yakın bir yerde konumlanmış olan "Blackhernai Sarayı"na taşınmasıyla arttı.

Bina Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden 58 yıl kadar sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş ve "Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anıldı.

Bu dönüştürme sırasında eski kilisenin duvarları üzerinde bulunan mozaik ve freskler sıva ile kaplandı.