6 Ekim 2024 Pazar

Kargı Koyunu özelleştirecek kararın iptali için dava

Datça'nın doğal güzelliğiyle bilinen Kargı Koyunun özelleştirilerek otel ve otopark yapılmasına olanak sağlayan Cumhurbaşkanlığı kararına karşı, Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdaresine dava açıyor. 

MUÇEP, Datça'nın Kargı Koyunun özelleştirilerek otel ve otopark yapılmasına olanak sağlayan Cumhurbaşkanlığının 3778 no'lu kararına karşı Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdaresine dava açıyor.

Datça'nın Kargı Koyunda 213. ada ve 1. parseldeki 128 dönümlük bir alanın çevre düzenleme planı tadil yetkisiyle birlikte, üstüne otel ve otopark yapılmak düşüncesiyle satışı yapılmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devri konusu Cumhurbaşkanlığının 3778 no'lu kararıyla duyuruldu.

Söz konusu alan Çevre Düzeni Planında kısmen imara açılan bir bölgede olmasına rağmen 1990'larda ilan edilen Özel Çevre Koruma Alanında korunması gereken alan. 

MUÇEP'in çağrısıyla alanın özelleştirilmesine karşı mücadele eden Datçalılar, Cumhurbaşkanlığına ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığına idari olarak dava açıyorlar. Hazırlanan dava dilekçesinde özelleştirmeye konu olan işlemin 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında kanuna aykırılıkları vurgulandı. İlgili kanuna sonradan eklenerek hazineye ait taşınmazların gelir elde etmek üzere satışının özelleştirme amaçlarına uygunsuzluğuna vurgu yaparak başladıkları itirazlarında, ilgili alanın (sonradan alınan idari bir kararla değiştirilmesine rağmen) aslında Özel Çevre Koruma bölgesi olduğunu ve belediye yetkisindeki imar yetkisinin özelleştirme idaresine istisnai olarak tanınmasının da hukuksuz olduğunu ifade ederek itiraz etti.