6 Ekim 2024 Pazar

KaosGL.org: 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun

KaosGL.org, "Başta LGBTİ+ basın emekçileri olmak üzere özgür basının, LGBTİ+'ları nesneleştirmeden haber yapan tüm meslektaşlarımızın, LGBTİ+'ları evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak sayfalarına taşıyan basın kuruluşlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun" dedi.

KaosGL.org, "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Bugüne Türkiye'de medyanın özgür olmadığı, haberlerin sansürlendiği, gazetecilerin işlerini kaybettiği, polis şiddetine maruz bırakıldığı, gözaltı, tutuklama ve yargılamalarla karşılaştığı bir atmosferde giriyoruz" dedi.

LGBTİ+ basın emekçilerinin görünmezleştiğini, haber odalarında ayrımcılıkla karşılaştığını, işlerini kaybettiğini belirten KaosGL.org yaptığı yazılı açıklamada, "Yazılı basında çıkan LGBTİ+'larla ilgili haberlerin yarısından fazlasının LGBTİ+'ları hedef gösterdiğini raporladık. 2020 yılında yazılı basında nefret söylemi ve ayrımcı dil oranı yüzde 61'di. Medyadaki LGBTİ+ düşmanlığı siyasetle el ele ilerledi. Organize nefret kampanyaları yükselişe geçti. LGBTİ+'larla ilgili konularda en son mikrofon uzatılanlar LGBTİ+'lar ve örgütleriydi. RTÜK sansürleri de cabası…" diye kaydedildi.

Buna rağmen LGBTİ+'ları sayfalarına taşıyan basın organlarını, LGBTİ+'larla ilgili haberlerde LGBTİ+'ları nesne olarak görmeyen, haberin merkezine taşıyan gazetecilerinde olduğuna dikkat çekilen açıklama, "Bu haberleri çoğaltmak özgür basını güçlendirecek ve 3 Mayıs'ı bir kutlama gününe dönüştürecektir" denildi.

KaosGL.org, "LGBTİ+ haklarını görünür kılmak, LGBTİ+'ları merkeze çeken bir yayıncılık için senelerdir yayın hayatımızı baskı, sansür, siber saldırı ve tehditlere rağmen sürdürüyoruz. Bu yayın hayatımızda yanımızda olan, bize katkı sağlayan bütün muhabir, yazar ve çizerlerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarız. Beraberken güçlüyüz" diye belirtti.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Başta LGBTİ+ basın emekçileri olmak üzere özgür basının, LGBTİ+'ları nesneleştirmeden haber yapan tüm meslektaşlarımızın, LGBTİ+'ları evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak sayfalarına taşıyan basın kuruluşlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun. Haber odalarından haberin kendisine, LGBTİ+'ların görünmeyen emeğini görünür kılmak, LGBTİ+ basın emekçilerinin haber odalarındaki eşitliğini sağlamak, LGBTİ+'ların hedef gösterilmesi veya kenar süsü muamelesi görmesine karşı LGBTİ+ haklarını merkeze çeken bir habercilik için mücadeleye devam! Basın, LGBTİ+'larla özgürleşecek!"