3 Ekim 2024 Perşembe

Kandıra'dan sonra Gebze Hapishanesinde mahkeme kararıyla arama

Pandemi bahanesiyle Mart ayından bu yana açık görüş hakkı gasp edilen tutsaklar son dönemde mahkeme kararıyla gardiyanların koğuşlarına yaptığı baskınlar nedeniyle salgın tehdidi altında.

Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi hapishanelerinde aralarında HDP'li siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda tutsağın hücreleri Kocaeli 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla 27 Kasım günü gardiyanlar tarafından basılmıştı. Benzer bir baskın arama, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde yaşandı.

Kocaeli 2'nci Sulh Ceza Hakimliği kararıyla gardiyanların koğuşlarına arama bahanesiyle girdiğini söyleyen Gebze Hapishanesi'ndeki kadın tutsaklar, salgın tehdidine altında yapılanın virüsün hapishanede yayılmasına neden olabileceğine işaret etti.

Salgın nedeniyle ortak alana çıkarılmayan, spor, açık görüş hakları ellerinden alınan tutsaklar, 27 Kasım günü mahkeme kararıyla 4 koğuşun gardiyanlar tarafından basıldığını, koğuşlara gardiyanların 40 kişilik gruplarla geldiklerini söyledi. Aramalarda tutsakların günlüklerine, albümlerine, kitaplarına, bütün notlarına ve özel eşyalarına el konulurken, aramanın salgın önlemleri alınmadan yapıldığı öğrenildi.

Koğuş baskınından sonra iki tutsağın Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisini veren kadın tutsaklar, gardiyanlardan bulaştığını düşündüklerini söyledi.

Tecride ve hapishanelerdeki baskılara, işkenceye karşı açlık grevine başlayan Gebze Hapishanesi'ndeki kadın tutsaklar, "Bu tecridi kıracağız. Başaracağız. Sonuna kadar açlık grevine devam edeceğiz" dedi.