3 Ekim 2024 Perşembe

'Kadınlardan ve çocuklardan ellerinizi çekin'

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Gerçüş'te yaşanan tecavüze ilişkin yaptığı eylemde, sorumlu olarak gördükleri Batman Valisi ve İçişleri Bakanı'na istifa çağrısında bulundu.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Gercüş ilçesinde bir çocuğun, aralarında uzman çavuş ve polislerin tecavüzüne uğramasına ilişkin Diyarbakır'ın Ofis semtinde basın açıklaması yaptı. "Kadınlardan ve çocuklardan ellerinizi çekin" pankartının açıldığı eylemde siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Eylemde konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, tecavüzden İçişleri Bakanı ve Batman Vali'sinin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, istifa etmelerini istedi.

Ardından basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Çelik, AKP iktidarı ile beraber her güne kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik istismar vakalarıyla uyanan toplum haline gelindiğini belirtirken, neden olarak ise kadın ve çocuklar aleyhine yürütülen politikaları işaret etti. Çelik, "İktidar bir yandan uyguladığı cezasızlık politikasıyla tecavüzcüleri, kadın katillerini, istismar faillerini palazlarken diğer yandan kadın kazanımlarını gasp etmeye yönelik bir saldırı politikası yürütmektedir. Bunun nedeni AKP iktidarının kadına ideolojik yönelimi ve erkek iktidar siyasetidir" dedi.

'ÜNİFORMALILAR PERVASIZ DAVRANIŞLARI SERGİLEMEKTEN GERİ DURMUYOR'
Kürt kadınlarının yaşamlarının her evresinde şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Çelik, bölgede görev yapan üniformalıların kendilerini devletin aygıtı olarak görerek pervasız davranışlarını sergilemekten geri durmadığını kaydetti. Batman'da geçtiğimiz aylarda yaşanan ve gündemdeki sıcaklığını koruyan uzman Çavuş Musa Orhan tecavüz olayını hatırlatan Çelik, "Devlet failleri korudukça Kürt kadını saldırılara karşı susmayacaktır. Bu cezasızlık politikaları, saldırganları güçlendirerek tekrar tekrar aynı suçu işlemeye yöneltecektir. Eğer İpek Er'in ölümüne sebep olan Musa Orhan ve yüzlercesi caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalsalardı bu olayların tekrarı yaşanmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Jinnews'in ortaya çıkardığı habere dönük erişim engeline ve muhabirine dönük tehditlere de değinen Çelik, "Kimden neyi saklamaya çalışıyorlar? Neden taciz, tecavüz olaylarında hep bir yayın kısıtlaması geliyor? Kimden hangi gerçeği saklamaya çalışıyorlar?" diye sordu.

'İKTİDARIN HESAP VERECEĞİ GÜNLER YAKINDIR'
Çelik son olarak şunları belirtti: "AKP iktidarının ülke tarihine kara bir leke olarak geçen karanlık dönemi, işlenen suçların, suçluların ve etkin soruşturma yürütmeyenlerin, suçluyu koruyan ve bu suça ortak olanların tolum önünde hesap vereceği günler yakındır. Biz kadınlar susmadan yılmadan işlenen tüm suçların deşifre edilmesinin takipçisi olacağız. Asla yalnız yürümeyeceksiniz. Mücadele eden kadınlar var, hep beraber örgütlü bir şekilde mücadele edeceğiz ve kazanacağız."